1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Türkiye’nin ilk Münhasır Ekonomik Bölgesi kanunlaştı

Türkiye’nin ilk Münhasır Ekonomik Bölgesi kanunlaştı

Türkiye ile Libya arasında imzalanan Türkiye’nin ilk Münhasır Ekonomik Bölgesini belirleyen muhtıra, onaylanarak kanunlaştı ve yürürlük kazandı. 

Türkiye’nin ilk Münhasır Ekonomik Bölgesi kanunlaştı

Enerji Günlüğü - Türkiye ile Libya arasında imzalanan Türkiye’nin ilk Münhasır Ekonomik Bölgesini belirleyen muhtıra, onaylanarak kanunlaştı ve yürürlük kazandı. 

Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti ile Libya Devleti Ulusal Mutabakat Hükûmeti Arasında Akdeniz’de Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası, Cumhurbaşkanlığı tarafından onaylanarak kanunlaştı ve yürürlüğe girdi. 

Muhtıra’ya göre Türkiye Cumhuriyeti ile Libya Devleti Ulusal Mutabakat Hükümeti arasında Akdeniz’deki kıta sahanlığı ve Münhasır Ekonomik Bölge (MEB) sınırları A noktasından (34°16’13.720”K-026°19’11.640”D) başlıyor ve B noktasında (34°09’07.9”K-026°39’06.3”D) son buluyor. 

Türkiye Cumhuriyeti’nin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Akdeniz’deki çıkarlarını koruma yolundaki önemli bir aşama olan Muhtıra, başka ülkelerin Kıbrıs ve çevresindeki hidrokarbon kaynaklarıyla ilgili girişimleri açısından belirleyici bir örnek olacak. İki ülke tarafından belirlenen MEB alanlarında deniz ürünleri avcılığı, doğalgaz ve petrol arama faaliyetleri ile her türlü doğal kaynak faaliyeti için Libya ve Türkiye’nin öncelikli söz hakkı olacak. 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler