1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Zaimler: Enerjide piyasaya güvenip ilerlemeliyiz

Zaimler: Enerjide piyasaya güvenip ilerlemeliyiz

Sabancı Holding Enerji Grubu Başkanı Kıvanç Zaimler, enerji türbülansına karşı başarılı önlemler alınsa da bu yapı ile yola devam edilemeyeceğini, piyasa mekanizmasına güvenilmesi gerektiğini söyledi. 

Zaimler: Enerjide piyasaya güvenip ilerlemeliyiz

Enerji Günlüğü - Sabancı Holding Enerji Grubu Başkanı ve Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (Elder) Başkanı Kıvanç Zaimler, 12. Enerji Zirvesi’nin açılışında yaptığı konuşmada sektördeki gelişmeleri değerlendirdi 

Tüm dünyada enerji alanında yaşanan sorunların çözümüne yönelik reçeteler hazırlandığını kaydeden Zaimler, “Bu reçetelerin içinde verimlilik var, daha fazla yenilenebilir enerji var, depolama ve e-mobilite gibi muazzam bir dönüşüm ve bunları desteklemesi gereken dağıtım şebekeleri ile hidrojen var. Bütün bunları yapsanız da, arz güvenliği, fiyat ve iklimi korumadan oluşan imkansız üçgeni çözemiyor, ancak optimize edebiliyorsunuz” dedi. 

Türkiye’nin Karadeniz’deki doğalgaz keşifinin, enerji arz güvenliği açısından büyük önem taşıdığını ifade eden Kıvanç Zaimler, “Çok önemli ve uzun vadeli fırsatlar getirebilecek bir keşif” ifadesini kullandı. 

Altyapı yatırımları ile arz güvenliği sıkıntısı yaşanmadığını ifade eden Zaimler “Ancak önümüzde, arz güvenliğinde bizi zorlayacak bir dönem var. Plandan aksiyona geçmek lazım. Verimlilik projelerini bir an önce hayata geçirmek, bunların önündeki engelleri kaldırmak için harekete geçmeliyiz” diye konuştu. 

Covid sonraki ve Rusya’nın Ukrayna işgalinin yol açtığı türbülans döneminde alınan önlemlerde Türkiye’nin başarılı olup, diğer ülkelere öncü bir rol üstlendiğini savunan Elder Başkanı Kıvanç Zaimler, “Ancak bu sürdürülebilir bir yapı değildir. Dolayısıyla piyasa mekanizmasına güvenip ilerlemeliyiz. İhtiyaç sahiplerine ise doğrudan destek vermeliyiz” dedi. 

Kıvanç Zaimler, Türkiye’nin OECD ülkelerinin çok daha üzerinde bir enerji yoğunluğuna sahip olduğunu belirtti. Zaimler, Türkiye’nin tükettiği ve ürettiği arasında dengesizlik bulunduğunu belirterek daha fazla katma değer üreterek alım gücünü yükseltme zorunluluğu ile karşı karşıya bulunduğunu vurguladı. 

Mehmet KARA - Enerji Günlüğü / ANTALYA 

Önceki ve Sonraki Haberler