1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Akkuyu NGS için nükleer reaktör üretimine başlandı

Akkuyu NGS için nükleer reaktör üretimine başlandı

Mersin’de kurulmakta olan Türkiye’nin ilk nükleer enerji santrali Akkuyu NGS'nin 3. ünitesi için nükleer reaktör üretimine başlandı.

Akkuyu NGS için nükleer reaktör üretimine başlandı

Enerji Günlüğü - Mersin’de kurulmakta olan Türkiye’nin ilk nükleer enerji santrali Akkuyu NGS'nin 3. ünitesi için nükleer reaktör üretimine başlandı.

Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu Rosatom’un Volgodonsk’ta bulunan mühendislik birimi Atommash, Akkuyu NGS'nin 3. güç ünitesi için nükleer reaktör üretimi çalışmalarına başladı. Atommash, bu kapsamda reaktör basınç kabının üretimine geçti. 

Reaktör, içine çekirdek ve iç kısımların yerleştirildiği eliptik bir tabana sahip dikey silindirik bir gövdeden oluşuyor. VVER-1200 reaktör basınç kabı ise 330 tonluk ağırlığa, 4.5 metrelik çapa ve 12 metrelik bir yüksekliğe sahip. Reaktörün tepesi, kurulu mekanizmalar, kontroller, reaktör koruması ve reaktör içi kontrol için sensör kablolarının çıkışını sağlayan branşman borularını barındıran bir kapakla hava geçirmez şekilde kapatılıyor.

EKİPMAN ÜRETİMİNDE MUAYENE AŞAMALARI TAMAMLANDI

Ekipman üretiminde, 3D tarayıcı ile yapılan ölçümler dahil olmak üzere muayene aşamaları tamamlandı. İşleme merkezlerinde, ilk koruyucu yüzey işlemi için boru ve flanş bölgesi çıtalarının mekanik olarak işlenmesi yapılıyor. Uzmanlar ayrıca, çekirdek acil soğutma sisteminin borularını da üretiyor. Kontrol önlemleri, yüzey kaplaması ve kaynak boruları ise daha sonra yapılacak. 

"İLK ÜNİTE EKİPMANLARI İNŞAAT SAHASINA ULAŞTI"

Konuyla ilgili açıklama yapan AEM Teknoloji Genel Müdürü Igor Kotov, Akkuyu NGS’nin ilk güç ünitesi için ekipman ürettiklerini ve bu ekipmanların şu an inşaat sahasına ulaştığını belirtti. Kotov, “Bu da diğer 3 ünite için üretimin planlanan programlara uyulacağına ve Türk meslektaşlarımız ile yakın profesyonel etkileşime göre ilerleyeceğimize olan inancımızı destekliyor” dedi. 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler