1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Avrupa’da doğal gaz fiyatları rekor seviyelere çıktı

Avrupa’da doğal gaz fiyatları rekor seviyelere çıktı

Avrupa’da gaz fiyatları düşük depolama hacimleri, arz problemleri ve hızla yaklaşan kış nedeniyle rekor seviyelere çıktı.

Avrupa’da doğal gaz fiyatları rekor seviyelere çıktı

Enerji Günlüğü - Avrupa’da gaz fiyatları düşük depolama hacimleri, arz problemleri ve hızla yaklaşan kış nedeniyle rekor seviyelere çıktı.

Avrupa'da gaz fiyatları Rusya kaynaklı arz problemleri nedeniyle yıl başından bu yana %287 artış yaşadı. ABD'deki Ida Kasırgası, Birleşik Krallık'ı ve diğer yerleri etkileyen sıcak hava dalgaları ve Meksika Körfezi'nde görülen kasırgaların bu yükselişin sebepleri arasında olduğu düşünülüyor. 

HOLLANDA VE İNGİLTERE’DE TARİHİ YÜKSELİŞLER

Hollanda'da ve Birleşik Krallık'ta doğal gaz fiyatları tarihî yükselişler yaşadı. Kıtada gaz fiyatları için gösterge olan Hollandalı Title Transfer Facility'de (TTF) Ekim vadeli bin metreküp gazın fiyatı iki gün önce 943 doları gördü. Geçen yıl Ekim ayında Avrupa’daki doğalgaz fiyatı 1000 metreküp başına 180 dolar düzeyindeydi. Yükselişte Birleşik Krallık ve Fransa arasındaki bir elektrik hattında çıkan yangının etkisi olduğu biliniyor. 

Avrupa'da Ekim vadeli doğal gaz fiyatı bugün 158,38 dolar seviyesinden işlem görüyor.

Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol, doğal gaz fiyatlarının birkaç hafta daha yükselmeye devam edeceğini açıkladı.

İTALYA TEDBİRLER ÜZERİNDE ÇALIŞIYOR

Öte yandan İtalya, enerji fiyatlarını frenleyecek tedbirler üzerinde çalışıyor. İtalya Enerji Bakanı Roberto Cingolani, perakende enerji fiyatlarında beklenen artışı telafi edecek kısa vadeli tedbirler üzerinde çalıştıklarını açıkladı. Cingolani, enerji faturalarında uzun vadeli bir reform üzerinde de çalıştıklarını vurguladı. 

KIŞIN DOĞAL GAZA ZAM KAÇINILMAZ

Bu artışların BOTAŞ'ın ithalat maliyetlerini artıracağı ve kış aylarında doğal gaz ve elektriğe zam gelmesinin kaçınılmaz olduğu yorumları yapılıyor. Ekim ayından itibaren aylara dağıtılmış zamlar bekleniyor.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler