1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Bulgaristan Yunanistan’daki LNG projesine katıldı

Bulgaristan Yunanistan’daki LNG projesine katıldı

Bulgaristan, Yunanistan'ın Dedeağaç kentine inşa edilecek ve ağırlıklı olarak ABD gazını Doğu Avrupa'ya aktaracak olan Dedeağaç (Alexandroupolis) LNG projesine katıldı. 

Bulgaristan Yunanistan’daki LNG projesine katıldı

Enerji Günlüğü - Bulgaristan, Yunanistan'ın Dedeağaç kentine inşa edilecek ve ağırlıklı olarak ABD gazını Doğu Avrupa'ya aktaracak olan Dedeağaç (Alexandroupolis) LNG projesine katıldı. 

Yunanistan ve Bulgaristan bölgesel enerji hub’ı olma yolunda önemli bir adım attı. Bulgaristan kamu doğalgaz şirketi Bulgartransgaz, Atina’da düzenlenen imza töreni ile Yunanistan'ın Dedeağaç kentine inşa edilecek Dedeağaç (Alexandroupolis) LNG projesine katıldı. 

PROJE İKİ ÜLKENİN DE ENERJİ MERKEZİ HALİNE GELMESİNDE KİLİT ROL OYNAYACAK

Törende konuşan Bulgaristan Başbakanı Boyko Borissov, projenin yalnızca enerji kaynakları arasında bir köprü oluşturmakla kalmayıp, her iki ülkenin de ana merkezler (hub) haline gelmesine ve enerji ve dağıtımında kilit rol oynamasına yardımcı olduğunu söyledi. Borissov, “Hem yatırımcıları hem de ortakları memnun eden bir çözüme ulaştık. Böylece dünyanın her yerinden doğalgaz tedarik edeceğiz. Tüm bunlar, bu projeye yapılan yatırım sayesinde mümkün olacak” ifadesini kullandı.

Bulgaristan Rusya’ya olan enerji bağımlılığını azaltmak amacıyla bu yılın başında Dedeağaç (Alexandroupolis) LNG projesinden yüzde 20 hisse satın almıştı. 

PROJE İLE ABD LNG’Sİ TAŞINACAK

Proje, LNG'nin alımı, depolanması ve yeniden gazlaştırılması için Dedeağaç kasabasının 17.6 km açıklarında konuşlandırılacak olan yüzer depolama ve yeniden gazlaştırma ünitesi (FSRU) ve bir gaz nakil boru hattından oluşuyor. Dedeağaç yüzer LNG terminalinden yılda 6.1 milyar metreküp doğalgazın transfer edilmesi bekleniyor. Daha çok ABD’den gelecek olan LNG'nin en geç 2023 yılı başında Yunanistan-Bulgaristan Boru Hattı yolu ile Güneydoğu Avrupa'ya ulaştırılması planlanıyor.

İlgili Haberler