1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Yunanistan ve Bulgaristan'dan yeni LNG terminali

Yunanistan ve Bulgaristan'dan yeni LNG terminali

Enerji Günlüğü - Bulgar devlet enerji şirketi BEH ve Yunan doğal gaz şirketi Gastrade, Yunanistan'ın kuzeyinde bir off-shore LNG terminali kurmayı değerlendiriyor.Yunan...

Yunanistan ve Bulgaristan'dan yeni LNG terminali

Enerji Günlüğü - Bulgar devlet enerji şirketi BEH ve Yunan doğal gaz şirketi Gastrade, Yunanistan'ın kuzeyinde bir off-shore LNG terminali kurmayı değerlendiriyor.

Yunan doğal gaz şirketi Gastrade bir açıklama yaparak, Yunanistan'ın kuzeyinde bir açıkdeniz (off-shore) LNG terminali inşaa edilmesi üzerinde değerlendirme yapmak için Bulgar devlet enerji şirketi BEH ile ortak bir çalışma grubu oluşturduklarını bildirdi.

Oluşturulan çalışma grubu, Yunanistan Dedeağaç yakınlarında kurulması planlanan açıkdeniz LNG terminali projesini hazırlayacak ve Bulgar hükümetine sunacak. 

Kurulacak terminalin yıllık 6,1 milyar metreküp kapasiteli olması öngörülürken, maliyetinin 370 milyon Euro civarında olacağı tahmin ediliyor. Yatırım kararı alınması halinde terminal 2018 sonunda faaliyete geçecek. 

Terminalden Güneydoğu Avrupa'ya Yunanistan-Bulgaristan (IGB) Doğalgaz Bağlantı Hattı ile doğalgaz sağlanacak. İki ülke bu hat için geçen yıl bir yatırım anlaşması imzalamışlardı.

Bu iki yatırım da Trans Adriyatik Boru Hattı (TAP) kurulumu ile de uyumlu. Yine, Gas Trade, DEPA ve ABD’li Cheniere şirketlerinin oluşturacağı ortak bir konsorsiyumun ABD kaya gazı kaynaklı LNG’nin ithalini gerçekleştirmesi planlanıyor. Bu plana göre, ilk olarak Yunanistan’a gelen doğalgaz, Yunan doğalgaz sistemine aktarılarak Yunanistan-Bulgaristan IGB rotasıyla Bulgaristan’a aktarılması planlanıyor.

Yunanistan'da hali hazırda Atina yakınlarında bir LNG terminali bulunuyor.

ENERJİ MERKEZİ OLMA SAVAŞI KIZIŞACAK

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler