1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Yunanistan Dedeağaç’ta FSRU inşasına başladı

Yunanistan Dedeağaç’ta FSRU inşasına başladı

Yunanistan, Dedeağaç kentinde Rus doğal gazına bağımlılığı azaltacak olan sıvılaştırılmış doğalgaz depolama ve yeniden gazlaştırma terminalinin (FSRU) inşa çalışmalarına başladı.

Yunanistan Dedeağaç’ta FSRU inşasına başladı

Enerji Günlüğü - Yunanistan'ın Dedeağaç kentine inşa edilecek olan Dedeağaç (Alexandroupolis) LNG projesinde inşa çalışmaları başladı.

Yunanistan, Güney Avrupa’nın Rus doğal gazına bağımlılığını azaltmak için önemli bir projeye start verdi. Türkiye sınırı yakınındaki Dedeağaç kentinde sıvılaştırılmış doğalgazı (LNG) depolama ve gazlaştırma (FSRU) terminalinin temeli, 3 Nisan 2022 tarihinde düzenlenen bir törenle atıldı.

Proje, LNG'nin alımı, depolanması ve yeniden gazlaştırılması için Dedeağaç kasabasının 17.6 km açıklarında konuşlandırılacak olan yüzer depolama ve yeniden gazlaştırma ünitesi (FSRU) ve bir gaz nakil boru hattından oluşuyor. Daha çok ABD’den gelecek olan LNG'nin en geç 2023 yılı başında Yunanistan-Bulgaristan Boru Hattı yolu ile Güneydoğu Avrupa'ya ulaştırılması planlanıyor.

PROJEYLE YILDA 5,5 MİLYAR M3 GAZ TEDARİK EDİLECEK

153 bin 500 m3 kapasiteye sahip olan tesisin ulusal gaz iletim sistemine yılda yaklaşık 5,5 milyar m3 gaz tedarik etmesi bekleniyor. Projenin 2023 sonunda tamamlanması hedefleniyor. Projenin Yunanistan'da ve tüm Güneydoğu Avrupa bölgesinde enerji güvenliğini ve gaz tedarik kaynaklarının ve güzergâhlarının çeşitlendirilmesini arttırması ve arz kesintisi riskini önemli ölçüde azaltması bekleniyor.

PROJENİN %42’DEN FAZLASINI AB FİNANSE EDECEK

394 milyon euro yatırımla gerçekleştirilecek projeye AB 167 milyon euro destek verecek. Yatırımın yüzde 20’si Bulgaristan, yüzde 20’si Yunan Doğalgaz İşletmesi (DESFA), yüzde 20’si de Gaslog şirketi tarafından karşılanacak.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler