1. HABERLER

  2. ELEKTRİKLİ ARAÇLAR

  3. Çinli CATL’den EV batarya atılımı

Çinli CATL’den EV batarya atılımı

Çinli elektrikli araç batarya üreticisi CATL, daha hızlı şarj olan, daha güvenli ve daha uzun ömürlü yeni bataryaların üretimine başlayacak.

Çinli CATL’den EV batarya atılımı

Enerji Günlüğü - Çinli CATL, 10 dakikada dolan ve 1000 km menzile sahip yeni elektrikli araç bataryalarının seri üretimine 2023’te başlıyor.

Çin’in önde gelen lityum-iyon batarya üreticilerinden Contemporary Amperex Technology Co. Ltd (CATL) tarafından üretilen en son batarya, üstün performansıyla dikkat çekiyor. Volkswagen, BMW, Nio ve tabii ki Tesla dahil olmak üzere birçok büyük otomobil üreticisine batarya tedarik eden CATL tarafından yapılan açıklamada, elektrikli otomobillerde kullanılan batarya, tek şarjla 1000 kilometreden fazla sürüş menzili sağlıyor. 

ÇİN MİTOLOJİSİNDEKİ EFSANEVİ HAYVANIN ADI VERİLDİ

Çin Uluslararası Radyosu'nun haberine göre lansmanı yapılan dünyanın en yüksek kullanım verimliliğine sahip bataryasına Çin mitolojisindeki efsanevi hayvan Qilin’in ismi verildi. 

CATL tarafından yapılan açıklamada, Qilin bataryasının seri üretimine 2023 yılında geçileceği bildirildi. 

TESLA’NIN BATARYASINDAN DAHA GÜÇLÜ

Qilin bataryasının, ABDli elektrikli araç devi Tesla’nın Model Y’de yeni kullanılmaya başlanan yeni Tesla 4680 bataryasına kıyasla yüzde 13 daha fazla güç kapasitesine sahip olduğu açıklandı. Yüzde 72 hacim kullanım verimliliği ile rekora imza atan Qilin bataryasının şarj edilmesi için ise sadece 10 dakika gerekiyor. 

CATL, SODYUM İYON BATARYA LANSMANINI DA YAPMIŞTI

CATL, daha önce de birinci nesil sodyum iyon bataryaların lansmanını yaparak dikkatleri üzerine çekmiş, Time dergisi tarafından belirlenen dünyanın en etkili 100 şirketi arasına girmişti. Sodyum iyon bataryalar, 160Wh/kg’lik enerji yoğunluğuyla dünyadaki en gelişmiş bataryalar olarak kabul ediliyor. 

Diğer yandan CATL, şubat ayında açıklanan küresel batarya üreticileri sıralamasında da birinciliği kaptırmadı. Şirket, art arda 5 yıldır listenin zirvesinde yer alıyor. 

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler