1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Danimarka Baltık gaz hattında çevre sorunlarını aştı

Danimarka Baltık gaz hattında çevre sorunlarını aştı

Danimarka, Baltık ülkelerinin Rus gazına bağımlılığı azaltacak olan Baltık Doğalgaz Boru Hattı’nın inşa çalışmalarına aldığı yeni bir çevre izni kapsamında yeniden başladı.

Danimarka Baltık gaz hattında çevre sorunlarını aştı

Enerji Günlüğü - Danimarka, Baltık Doğalgaz Boru Hattı inşaatına yeniden başladı. Hat ile 10 milyar metreküp Norveç gazının Danimarka, Polonya ve bölge ülkelerine taşınması hedefleniyor.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali, Rusya'nın Avrupa'ya gaz arzının kesilebileceğine dair endişeleri tetikledi ve arzın çeşitlendirilmesi ihtiyacını doğurdu. Polonya’nın Rus gazına olan bağımlılığını azaltacak Baltık Doğalgaz Boru Hattı projesinin Danimarka-Polonya arasındaki 275 kilometrelik kısmının inşası yeniden başlıyor. Danimarkalı şebeke operatörü Energinet yaptığı açıklamada, Polonya'yı Norveç gaz sahalarına bağlayacak olan Baltık Boru Hattı’nın Danimarka bölümünün inşaatının dokuz aylık bir aradan sonra yeniden başladığını duyurdu. 

Polonya'nın Rus gazına olan bağımlılığını azaltmak için tasarlanan Boru hattının inşaatı korunan fareler ve yarasa türleri üzerindeki etkisine ilişkin endişeler nedeniyle Mayıs 2021'de durdurulmuştu. Energinet, şimdi yeni bir çevre izni aldığını ve boru hattının bu yıl 1 Ekim'den itibaren kısmen faaliyete geçmesini ve 1 Ocak 2023'ten itibaren 10 milyar metreküpe kadar tam kapasiteyle çalışmasını hedeflediklerini açıkladı. Projenin 1 Ekim 2022'de faaliyete geçmesi planlanıyordu.

RUS GAZINA OLAN BAĞIMLILIK AZALACAK

Polonya'nın GAZ-SYSTEM ile Danimarkalı Energinet arasındaki stratejik proje olan Baltık Doğalgaz Boru Hattı, Norveç'te üretilen doğalgazı Danimarka, Polonya ve bölgedeki diğer ülkelere ulaştıracak. Fizibilite çalışmalarına 2016 yılında başlanan Baltık Doğalgaz Boru Hattı projesi, Kuzey Denizi’nde Norveç ve Danimarka doğalgaz iletim sistemlerini birbirine bağlayan gaz boru hattı inşa edilmesi, Danimarka iletim sisteminin genişletilmesi, Zealand Adası’ndaki gaz kompresör istasyonu inşası, Danimarka-Polonya arasında gaz boru hattı inşa edilmesi ve Polonya iletim sisteminin geliştirilmesi şeklinde 5 ana bileşenden oluşuyor.

Hat, Danimarka, İsveç ve Polonya topraklarından geçecek ve 900 kilometre uzunluğunda olacak. Polonya’nın Rus gazına olan bağımlılığını azaltacak olan boru hattı, Polonya'ya yılda 10 milyar m3, doğal gaz taşıyabilecek.

Rus Gazprom, Polonya'nın 20 milyar metreküp gaz tüketiminin yarısını sağlıyor. Polonya’nın Gazprom ile uzun vadeli gaz sözleşmesi bu yılın sonunda sona eriyor ve Varşova bunu yenilemeyi planlamıyor.

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler