1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Polonya ve Danimarka’dan Baltık Boru Hattı altyapısı işbirliği

Polonya ve Danimarka’dan Baltık Boru Hattı altyapısı işbirliği

Polonya ve Danimarka, Baltık Doğal Gaz Boru Hattı projesi altyapısının AB yasalarına uygun olması için işbirliği yapacak.

Polonya ve Danimarka’dan Baltık Boru Hattı altyapısı işbirliği

Enerji Günlüğü - Polonya ve Danimarka, Baltık Doğal Gaz Boru Hattı projesi altyapısının AB yasalarına uygun olması için işbirliği yapacak.

Polonya Enerji Düzenleme Ofisi (ERO) ve Danimarka Kamu Hizmetleri Düzenleyicisi (DUR), Baltık Boru Hattı projesi için ortak faaliyetlere ilişkin bir Mutabakat Zaptı (MoU) imzaladı. Anlaşma kapsamında imtiyaz ve izinlerdeki değişiklikler, bağımsızlık belgelerinin verilmesi kararları vb. gibi her iki iletim işletmecisini ilgilendiren her türlü idari karar veya işlemlere odaklanılacak.

Taraflar, diğer hususların yanı sıra Baltık Boru Hattı projesinin altyapısına ilişkin olarak Avrupa Birliği hukukunun düzgün bir şekilde uygulanmasını etkileyebilecek tüm durum ve faaliyetler hakkında bilgi alışverişinde bulunma konusunda mutabık kaldılar.

PROJE ALTYAPISI AB YASALARINA UYGUN OLACAK

ERO başkanı Rafał Gawin, “Mutabakat Zaptı'nın imzalanması, Avrupa Birliği yasalarına uygun olarak çalışması gereken proje altyapısının işleyişi konusunda düzenleyicilerin daha yakın işbirliğini sağlayacaktır” açıklamasında bulundu. 

Polonya'nın GAZ-SYSTEM ile Danimarkalı Energinet arasındaki stratejik proje olan Baltic Boru Hattı, Norveç'ten Polonya, Danimarka ve komşu ülkelerdeki pazarlara gaz tedarik eden yeni bir koridor oluşturacak. Polonya’nın Rus gazına olan bağımlılığını azaltacak  boru hattı, Polonya'ya yılda 10 milyar m3, Polonya'dan Danimarka'ya ise 3 milyar m3 doğal gaz taşıyabilecek. Projenin 1 Ekim 2022'de faaliyete geçmesi planlanıyor. 

GAZ-SYSTEM (TSO), Polonya’nın Rus gazına olan bağımlılığını azaltacak Baltık Doğalgaz Boru Hattı projesi’nin Danimarka-Polonya arasındaki 275 kilometrelik kısmının inşası için geçen yıl İtalyan Saipem firmasıyla 280 milyon euro (306 milyon dolar) değerinde bir anlaşma imzalamıştı. 

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler