1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Deprem bölgesinde lisanssız tesis işlemleri ötelendi

Deprem bölgesinde lisanssız tesis işlemleri ötelendi

EPDK deprem felaketi nedeniyle deprem bölgesindeki lisanssız tesislere ilişkin süre kısıtlarını olağanüstü hal boyunca uzattı. Bölgede olağanüstü hal süresi boyunca yeni lisanssız tesis başvurusu da alınmayacak.

Deprem bölgesinde lisanssız tesis işlemleri ötelendi

Enerji Günlüğü - EPDK deprem felaketi nedeniyle deprem bölgesindeki lisanssız tesislere ilişkin süre kısıtlarını olağanüstü hal boyunca uzattı. Bölgede olağanüstü hal süresi boyunca yeni lisanssız tesis başvurusu da alınmayacak.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), Kahramanmaraş merkezli deprem felaketi nedeniyle olağanüstü hal kararı alınan ve/veya afet bölgesi ilan edilen iller için lisanssız elektrik üretim uygulamalarına ilişkin olarak bazı süreçlere süre ilavesi kararı aldı. 

Buna göre 06 Şubat 2023 tarihinden itibaren geçerli olacak şekilde, ülke genelinde ilgili şebeke işletmelerince verilen ve 06 Şubat 2023 itibarıyla geçerli olan bağlantı anlaşmasına çağrı mektubu ile bağlantı anlaşmalarının mevcut sürelerine olağanüstü hal süresi kadar ilave süre verilecek. 

OLAĞANÜSTÜ HAL BOYUNCA BÖLGEDE LİSANSSIZ BAŞVURUSU ALINMAYACAK

Aynı kararda deprem bölgesinde faaliyet gösteren Akedaş Elektrik Dağıtım AŞ, Dicle Elektrik Dağıtım AŞ, Fırat Elektrik Dağıtım AŞ, Toroslar Elektrik Dağıtım AŞ ile dağıtım lisansı sahibi organize sanayi bölgeleri ve deprem bölgesindeki illerin dahil olduğu bölgesel kapasiteler için Türkiye Elektrik İletim AŞ’nin (TEİAŞ) 9’uncu ve 10’uncu bölgeleri; olağanüstü hal süresince yeni lisanssız elektrik üretim başvurusu almayacaklar. 

Alınmış olan başvurulara ilişkin komisyon toplantıları ise olağanüstü hal süresi sonuna kadar ertelenecek. 

LİSANSSIZLARDA GEÇİCİ KURAL İSTİSNASI

İşletmeye alınmış lisanssız üretim tesislerinin ilişkilendirildiği tüketim tesislerinde tüketim yapılmaması halinde, üretilen elektriğin görevli tedarik şirketi üretmiş gibi kabul edileceğine ve ödeme yapılmayacağına hükmeden Yönetmelik maddesi de olağanüstü hal süresince uygulanmayacak.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler