1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Dünyanın ilk karbon yakalama ve depolama ağı kurulacak

Dünyanın ilk karbon yakalama ve depolama ağı kurulacak

Equinor, Shell ve Total Konsorsiyumu, Norveç açıklarında dünyanın ilk karbon yakalama ve depolama (CCS) ağını kurarak Avrupa’da yılda 5 milyon ton karbondioksit yakalayıp depolayacaklar.

Dünyanın ilk karbon yakalama ve depolama ağı kurulacak

Enerji Günlüğü - Equinor, Shell ve Total Konsorsiyumu, Norveç açıklarında dünyanın ilk karbon yakalama ve depolama (CCS) ağını kurarak Avrupa’da yılda 5 milyon ton karbondioksit yakalayıp depolayacaklar.

Norveçli Equinor, Hollanda merkezli Shell ve Fransız Total şirketleri dünyanın ilk karbon yakalama ve depolama ağını kurmak üzere hayata geçirecekleri Northern Lights projesi için 685 milyon dolar değerinde bir anlaşma imzaladılar. Norveç hükümetinin geliştireceği proje ile Avrupa’nın hava kirletici tesislerinden yılda 5 milyon ton karbondioksit yakalanacak. Northern Lights, yakalanan karbondioksitin gemilerle enjekte edileceği deniz tabanının yaklaşık 2.500 metre altında kalıcı olarak saklanacağı bir yere nakledilmesinden sorumlu olacak.

2024 yılında faaliyete geçmesi planlanan projede aşamalı olarak ilk etapta yılda 1,5 milyon ton karbondioksit yakalanıp depolanacak. Avrupa endüstrisinden gelecek talebe göre proje genişletilebilecek.

CSS TEKNOLOJİLERİ 

İklim krizi mücadelesinde kritik önemde olan küresel karbon salımlarının bertaraf edilmesi teknikleri arasında en yaygın teknik karbon tutma ve depolama (carbon capture and storage) CCS teknolojileri adı ile anılıyor. Şimdilik son derece pahalı olan CCS teknolojisinde, yakalanan karbondioksit emisyonları, yeraltı katmanları arasına sıkışmış veya tükenmeye yüz tutmuş petrol yatakları içerisine pompalanmak suretiyle ham petrolün yeryüzüne çıkarılması ve petrol üretim artışı sağlanması teknolojileri kapsamında da kullanılıyor.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler