1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Enerji devleri Myanmar’da petrol keşfi yapacak

Enerji devleri Myanmar’da petrol keşfi yapacak

Enerji Günlüğü - Myanmar açık denizinde petrol ve gaz keşfini dünya enerji devleri yapacak.Myanmar hükümeti, ülkenin açık deniz petrol ve gaz keşif...

Enerji devleri Myanmar’da petrol keşfi yapacak

Enerji Günlüğü - Myanmar açık denizinde petrol ve gaz keşfini dünya enerji devleri yapacak.

Myanmar hükümeti, ülkenin açık deniz petrol ve gaz keşif lisansını Amerikan Chevron ve ConocoPhillips, Norveçli Statoil, İngiliz Shell ve BGve Fransız Total’in kazandığını duyurdu.

Yaklaşık 50 yıldır askeri yasalar altında izole olarak zayıf düşen Myanmar (eski adıyla Burma), 2012 yılında üzerinde uygulanan uluslararası yaptırımların kalkmasından bu yana işletilmemiş olan enerji potansiyelini işleterek ekonomik olarak gelişmeyi umuyor.

Myanmar Enerji Bakanı 2013 yılı Nisan ayında düzenlenen ihaleye dünya genelinde 68 şirketin katıldığı ve bunlardan otuzunun teklif sunduğu bilgisini verdi.

Açık denizde bulunan 30 blok için ihaleye gidildi, ancak 10’u sığ sularda 10’u da derin sularda olmak üzere 20blok için ruhsat verildi. Kalan diğer 10 alan için ne zaman bir ihaleye gidileceği konusunda bir açıklama yapılmadı. Sığ sularda yapılacak keşif çalışmaları için yabancı şirketlere yerli şirketlerle ortak olma şartı getirilirken, yüksek maliyet ve teknik deneyim gerektiren derin sulardaki keşifleri için böyle bir şart getirilmedi. Ayrıca, ihaleyi kazanan firmalara devlet şirketi olan ve geçmişte yolsuzluklarla gündeme gelen Myanmar Petrol ve Doğalgaz Kuruluşu (MOGE) ile ürün paylaşım sözleşmesi imzalamaları şartı koşuldu.

Bakan yaptığı açıklamada bu 20 ruhsat için imza bonusu olarak 226.1 milyon dolar gelir elde ettiklerini belirterek, bu miktarın bugüne kadar aldıkları en yüksek miktar olduğunu söyledi.

Yaptırımlardan önce çalışma yürüten Total ve Chevron’un da bulunduğu bazı yabancı şirketler şimdiden açıkdeniz bloklarında yerli şirketlerle ortaklık kurmuş durumdalar.

Önceki ve Sonraki Haberler