1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. G-7 Ülkeleri karbon salımını sıfırlama konusunda uzlaştı

G-7 Ülkeleri karbon salımını sıfırlama konusunda uzlaştı

Enerji Günlüğü - G-7 Ülkeleri sera etkesi yapan karbondioksit salınımlarını yüzyılın sonuna kadar sıfırlamayı hedefliyor.Almanya'nın Bavyera eyaletinde...

G-7 Ülkeleri karbon salımını sıfırlama konusunda uzlaştı

Enerji Günlüğü - G-7 Ülkeleri sera etkesi yapan karbondioksit salınımlarını yüzyılın sonuna kadar sıfırlamayı hedefliyor.

Almanya'nın Bavyera eyaletinde haftasonu düzenlenen G7 Zirvesi'nde dünyanın en zengin yedi ülkesinin liderleri Japonya ve Kanada'nın muhalefetine rağmen yüzyılın sonuna kadar karbondioksit salınımlarını sıfırlama konusunda görüş birliğine vardılar.

Zirvede küresel ısınmanın 2 derece ile sınırlandırılması hedefinde görüş birliği sağlayan liderler, içinde bulunduğumuz yüzyıl içinde dünya ekonomisini karbonlaşmadan arındırma hedefinde uzlaştı.

Küresel iklim hedeflerine ulaşma doğrultusunda sera etkisi yapan emisyonların önemli ölçüde azaltılması ihtiyacı doğrultusunda da Dünya İklim Konseyi’nin zararlı gaz emisyonlarını 2050 yılına kadar yüzde 40 ilâ 70 oranında azaltılması yönündeki tavsiyelerine uyma ve bu tavsiyelerin üst sınırlarında gerçekleştirme zorunluluğu konusunda da hemfikir oldular.

G7'nin tüm üyeleri, iklim konusunda yapacakları katkılar konusunda Paris’teki Dünya İklim Zirvesi’nde yükümlülük üstlenecekler.

YOKSUL ÜLKELERE 100 MİLYAR DOLAR FON

Zirve'de ayrıca kalkınmakta olan ülkelerdeki iklim koruması için bir fon kurulması kararı alındı. Bu fona kamu ve özel kaynaklardan 2020’den itibaren yılda 100 milyar dolar akıtılması öngörülüyor.

G7 grubu 1998-2014 yılları arasında Rusya'nın da katılımıyla G8 grubu olarak genişletilmişti. Ancak Rusya'nın Kırım'ı ilhakından sonra Rusya'yı Sekizler Grubu'ndan atan oluşum yeniden G7 ülkeleri adını aldı. G7 grubu ABD, Almanya, Fransa, İngiltere, Kanada, Japonya ve İtalya'dan oluşuyor.

Önceki ve Sonraki Haberler