1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Grossi: Zaporijya NGS’deki tehlikeli durum düzelmedi

Grossi: Zaporijya NGS’deki tehlikeli durum düzelmedi

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA) Başkanı Rafael Grossi, Ukrayna’daki Avrupa’nın en büyük nükleer santrali Zaporijya Nükleer Santrali’ndeki tehlikeli durumun düzelmediğini açıkladı.

Grossi: Zaporijya NGS’deki tehlikeli durum düzelmedi

Enerji Günlüğü - IAEA Başkanı Rafael Grossi, Rusya’nın kontrolündeki Zaporijya Nükleer Santrali’ni korumak ve muhtemel bir nükleer felaketi önlemek için Rusya ile Ukrayna arasında güvenlik anlaşması imzalanmasına aracılık etmek istediğini söyledi.

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA) Başkanı Rafael Grossi, Avrupa'nın en büyük nükleer enerji tesisi olan ve Ukrayna’nın Enerhodar şehrinde yer alan Zaporijya santralini, Rusya'nın eline geçmesinden beri ikinci kez ziyaret etti. Santraldeki durumu gözden geçirmek üzere Rusya’nın kontrolündeki tesise gelen Grossi, santralde Rus Devlet Nükleer Enerji Şirketi Rosatom yetkilileriyle birlikte incelemelerde bulundu. Grossi, olası bir nükleer felaketin önüne geçilmesi adına Kiev ve Moskova'nın arasında bir anlaşma sağlanması için çalışmaların sürdürüldüğünü belirtti.

Santraldeki tehlikeli durumun düzelmediğini, yakınlardaki çatışmaların yoğunlaştığını belirten Grossi, Rusya ile Ukrayna arasında güvenlik anlaşması imzalanması konusunda çalıştığını vurguladı. 

Santrali korumak ve muhtemel bir nükleer felaketi önlemek için Rusya ile Ukrayna arasında güvenlik anlaşması imzalanmasına aracılık etmek istediğini belirten Grossi, "Hiçbir şekilde vazgeçmiyorum. Aksine çabalarımızı arttırmamız, devam etmemiz gerektiğini düşünüyorum" diye konuştu. Santraldeki tehlikeli durumun düzelmediğini, santralin yakınlarındaki çatışmaların yoğunlaştığını vurgulayan Grossi, "Tüm tarafların onaylayacağı gerçekçi önlemler hazırlamaya ve teklif etmeye çalışıyorum. Felaketten kaçınmalıyız. Ben iyimserim ve bunun mümkün olduğuna inanıyorum" ifadelerini kullandı. 

Grossi, santrali ilk kez geçtiğimiz Eylül ayında ziyaret etmişti. Zaporijya Nükleer Santrali, Rusya’nın işgalinden önce Ukrayna’nın ulusal elektrik üretiminin yaklaşık yüzde 20'sini gerçekleştiriyordu. 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler