1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Zaporijya Nükleer Santrali’nin şebeke bağlantısı kesildi

Zaporijya Nükleer Santrali’nin şebeke bağlantısı kesildi

Ukrayna, Rusya’nın füze saldırıları sonrası Zaporijya Nükleer Santrali ile ulusal enerji sistemi arasındaki son bağlantının kesildiğini açıkladı.

Zaporijya Nükleer Santrali’nin şebeke bağlantısı kesildi

Enerji Günlüğü - Avrupa'nın en büyük nükleer santrali olan Zaporijya NGS’nin Ukrayna ulusal elektrik şebekesiyle son bağlantısı Rus füze saldırılarının ardından kesildi.

Rusya'nın, Ukrayna'nın başkenti Kiev, Harkov, Lviv ve Odessa başta olmak üzere ülke genelinde gerçekleştirdiği füze saldırılarında en az 6 kişi hayatını kaybetti. Ukrayna Devlet Nükleer Enerji Şirketi Energoatom, saldırılar sonucunda Zaporijya Nükleer Santrali ile ulusal enerji sistemi arasındaki son bağlantının kesildiğini açıkladı. Rusya ise, kesintinin kendi eylemlerinden kaynaklanmadığını belirterek, elektriğin Ukrayna tarafından kesildiğini açıkladı.

SANTRALİN TEMEL GÜVENLİK İŞLEMLERİ İÇİN JENERATÖRLER ÇALIŞTIRILDI

Ukrayna'ya yapılan füze saldırılarının ardından Avrupa'nın en büyük nükleer santrali Zaporizhzhia’nın temel güvenlik işlevleri için acil durum dizel jeneratörleri devreye girdi.

IAEA’DAN UYARI

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (IAEA), Mart 2022'den bu yana Rus askeri kontrolü altında olan altı üniteli nükleer santralin, kalan son 750 KV hattının bağlantısının kesilmesiyle 9 Mart 2023 Perşembe günü yerel saatle 05:00'te tüm tesis dışı gücünü kaybettiğini açıkladı. Kalan son yedek 330KV hattı, geçen hafta hasar gördükten sonra şu anda onarımda. 

IAEA Genel Müdürü Rafael Mariano Grossi, harekete geçilmesi gerektiği konusunda uyararak “Aksi halde bir gün şansımız tükenecek” ifadesini kullandı.

İlgili Haberler