1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Rusya, Zaporijya NGS’nin mülkiyetini aldı

Rusya, Zaporijya NGS’nin mülkiyetini aldı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Avrupa'nın en büyük nükleer santrali olan Zaporijya Nükleer Santrali'nin Rusya'nın mülkiyetine geçirilmesine yönelik kararnameyi imzaladı. 

Rusya, Zaporijya NGS’nin mülkiyetini aldı

Enerji Günlüğü - Ukrayna’dan ilhak edilen Zaporijya bölgesindeki nükleer santral, Rusya'nın mülkiyetine geçti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'nın Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijya bölgelerinin Rusya tarafından ilhak edilmesine dair yasaları imzaladı. İlhak yasası kapsamında bu bölgelerde yaşayanlar Rusya vatandaşı kabul edilecek.

Putin ayrıca Ukrayna'dan ilhak edilen Zaporijya bölgesindeki Zaporijya Nükleer Güç Santrali'nin (NGS) yönetiminin Rusya'ya geçmesini öngören kararnameyi imzaladı.

SANTRAL KULLANIMI VE GÜVENLİĞİ İÇİN KAMU ŞİRKETİ KURULACAK

Kararname kapsamında Putin, hükümete Zaporijya nükleer santralinin Rusya'nın federal mülkiyetine kabulünün temin edilmesi ve Zaporijya santralinin nükleer enerjisinin kullanımına yönelik tesislerin güvenliğinin temini için 'Zaporijya NGS İşletme Kuruluşu' adına bir federal devlet işletmesi kurma talimatı verdi.

'Zaporijya NGS İşletme Kuruluşu A.Ş.'ye santralde üretilen nükleer enerjinin kullanımı alanında işletme kuruluşu statüsü verilecek ve bu şirket, kendi imkanlarıyla ve dış kaynakları kullanarak Zaporijya NGS'deki nükleer tesislerin işletilmesi ve devre dışı bırakılması ile ilgili faaliyetleri yürütecek.

SANTRAL MART AYINDA RUSYANIN KONTROLÜNE GEÇMİŞTİ

Ukrayna'nın güneydoğusundaki Zaporijya Nükleer Santrali, Avrupa'nın en büyük nükleer santrali konumunda bulunuyor.

6 nükleer reaktör bulunan ve 5 bin 700 megavat/saat elektrik üretim kapasitesine sahip santral, Ukrayna'daki toplam elektriğin yüzde 20'sini sağlıyor. Zaporijya Nükleer Santrali Mart'ta Ruslar tarafından ele geçirilmişti.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler