1. YAZARLAR

  2. Sabiha KÖTEK

  3. İnsan metabolizması doğal bir enerji santrali mi?
Sabiha KÖTEK

Sabiha KÖTEK

Yazarın Tüm Yazıları >

İnsan metabolizması doğal bir enerji santrali mi?

İnsan idrarının önemli bir enerji kaynağı olduğuna dair ipuçları, yapılan bazı çalışmalarla ortaya çıkmıştı. Son bilimsel araştırmalar ise insan idrarının sandığımızdan çok daha etkili bir biyoyakıt olduğunu gösteriyor. 

Geçen hafta, Alberta Üniversitesi, yirmi araştırmacı tarafından yedi yıldan fazla bir süredir yürütülen bir çalışmanın sonuçlarını açıkladı. İnsan idrarındaki kimyasal bileşimleri saptamaya yönelik yapılan bu çalışmanın sonuçlarına göre, insan idrarında 3000’den fazla kimyasal ya da metabolit saptanabileceği ortaya çıktı. 3000 rakamı şöyle bir durup düşünmeyi gerektirecek kadar büyük bir rakam…

İdrar inanılmaz karmaşık bir biyoyakıt.
Sonuçların tıbbi, beslenme, ilaç ve çevre testlerinde önemli etkilerinin olması bekleniyor. Ancak araştırmanın bizi ilgilendiren tarafını projenin başında bulunan David Wishart şöyle özetliyor: “ İdrar inanılmaz karmaşık bir biyoyakıt. Bu araştırmadan önce tuvaletlerimizde ne kadar çok farklı bileşiğin akıp gittiğine dair bir fikrimiz yoktu”.

Çalışmalar öncelere dayanıyor
Aslında bu konuda bazılarının fikirleri varmış gibi görünüyor. 1993 yılında Nelson Camus adındaki Amerikalı bir elektrik mühendisi, idrar ile çalışan bir pil üretip, bununla bir ampul yakabilmiş, küçük bir televizyonla video kayıt cihazını çalıştırmıştı. Ayrıca ‘nityum’ adını verdiği bir bileşik geliştirerek, bu bileşiğin insan idrarı ile karıştırıldığında, bitkilerdeki fotosentez tepkimesine benzer bir biyokimyasal tepkime vererek, oksijen ve enerji açığa çıkardığını söylemişti.

Hedefte ‘ Akıllı Tuvaletler’ var
2011 yılının sonlarında, İngiliz bilim insanları, idrarı ‘ mikrobik yakıt hücreleri’ne yakıt olarak kullanıp, az da olsa elektrik üretebildiler. Bu sistemi biraz daha geliştirerek geçtiğimiz Temmuz ayında Samsung marka bir telefonu doğrudan şarj edebildiler. Hedeflerinde ise banyolarda kullanılan elektrikli duş, lamba, saç kurutma makinesi ve tıraş makinesi gibi aletleri şarj etmek için ‘ Akıllı Tuvaletler’ var.

Elektrik üretiminde idrarın miktarından da yararlanılıyor
İnsan idrarının şimdilik 3000 civarında saptanabilen kimyasal bileşimini kullanmayan, doğrudan miktarından yararlanan girişimlerle de elektrik enerjisi üreten girişimler de var.
Brezilya Rio Karnavalında toplanan kalabalığın tuvalet ihtiyacının büyük bir sorun olmasından esinlenen Afroreggae isimli bir kurum, JWT Brezilya’nın desteğiyle hayata geçirdiği ‘Electric Pee’ isimli projesiyle, hidroelektrik santralleriyle benzer şekilde çalışan özel tuvaletler yaptı ve idrarın akışından yararlanarak elektrik üretti.

Tükenme riski olmayan bir kaynak
Yakın gelecekte 4-5 galon kadar idrar yardımıyla 24 saat boyunca 5 kw elektrik üretilebileceği öngörülüyor. Üstelik idrarın elektrik üretimindeki kullanım çeşitliliği düşünüldüğünde bu miktarın daha fazla olması mümkün.Aynı zamanda hiç bitmeyecek bir kaynak olması ve atık olarak masraflı kontrol ve altyapı çalışmalarından tasarruf imkânları nedeniyle de, enerji kaynağı olarak, gelecekte daha fazla günlük hayatın içinde olacaktır.

Önceki ve Sonraki Yazılar