1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Kaleli: YEKA GES 3’te bilinmezlikler bir miktar daha azaltılmalı

Kaleli: YEKA GES 3’te bilinmezlikler bir miktar daha azaltılmalı

GÜNDER Başkanı Kutay Kaleli, YEKA GES 3 ihalesinde ÜFE ile eskalasyonun belirsizlikleri daha da arttırdığını belirterek, bankalar arasında kullanılacak gecelik referans faiz oranının daha doğru bir eskalasyon modeli olduğunu söyledi.

Kaleli: YEKA GES 3’te bilinmezlikler bir miktar daha azaltılmalı

Enerji Günlüğü - GÜNDER Başkanı Kutay Kaleli, YEKA GES 3 ihalesinde ÜFE ile eskalasyonun belirsizlikleri daha da arttırdığını belirterek, bankalar arasında kullanılacak gecelik referans faiz oranının daha doğru bir eskalasyon modeli olduğunu söyledi.

GÜYAD, GENSED ve GÜNDER Başkanları online bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıda değerlendirmelerde bulunan Uluslararası Güneş Enerjisi Topluluğu – Türkiye Bölümü GÜNDER Başkanı Kutay Kaleli, YEKA ihalesinin Ekim ayında tamamlanacağını hatırlatarak, güneş enerjisi sektörü dernekleri olarak ihalede sektörde belirsizlikleri azaltacak bir eskalasyon (yüksek enflasyon nedeniyle girdi fiyatlarında görülen hızlı artışların sabit birim fiyatlarla ihalenin gerçekleştirilmesini engellediği için başvurulan yol) modeli önerileri olduğunu kaydetti. Sektörün hız kesmeden büyümesi için YEKA ve YEKA’ların devamı projelerinin çok aktif olarak sistemin içine dahil edilmesi gerektiğini düşündüklerini kaydeden Kaleli, mevcut şartnamedeki ÜFE ile eskalasyonunun bankalar nezdinde problem yaratabileceğini düşündüklerini söyledi. 

BELİRSİZLİKLERİ AZALTMAK YATIRIM İŞTAHINI ARTTIRIR

Kaleli, “ÜFE, kendi içerisinde üretici fiyat endekslerine bağlı olduğu ve üreticilerin yaşayabileceği farklı sektörel sorunlardan ya da politik unsurlardan kaynaklı yaşanabilecek sorunlardan kaynaklı ÜFE’nin enerji fiyatlarına doğrudan etkisinin çok olmadığını düşünüyoruz. Burdaki rakamın TL ref yani, bankalar arasında kullanılacak gecelik referans faiz oranının daha doğru bir eskalasyon modeli olduğu kanaatindeyiz. Diğer taraftan PTFx1.25’lik bir kep var biliyorsunuz. Kep dediğimiz aslında bir limitleme. ÜFE ile yapılan eskalasyon bu limiti geçiyorsa o zaman şartnamede farklı parametreler çalışmaya başlıyor. Bu limitlemenin de farklı bir şekilde yapılması gerektiğini, PTF’den bağımsız olması gerektiğini düşünüyoruz. Çünkü yatırımcı için bilinmezlik sayısını burada daha da fazla arttırmış oluyoruz. ÜFE zaten bir eskalasyon bilinmeziyken yanına bir de yapılan yatırımın bir de dolar cinsinden olduğunu düşünürsek dolar kurundaki bilinmezliği ve diğer sektörel bazdaki hücre maliyeti gibi aynen bir borsa maliyeti gibi değişen maliyetleri de eklediğimizde bilinmez sayısı çok artmış oluyor. Dolayısıyla buradaki bilinmezleri azaltmak bizler açısından yatırımcı iştahının daha kabarmasını sağlayacaktır diye düşünüyoruz. Bilinmezlerin bir miktar daha azaltılması gerektiği bizim de ortak kanaatimiz” ifadesini kullandı.

3 Temmuz tarihli Resmi Gazete’de toplam 1000 MWe gücündeki bağlantı kapasitesinin tahsisi amacıyla 10 MWe, 15 MWe veya 20 MWe kapasitelerinde olacak şekilde güneş enerjisine dayalı toplam 74 adet yarışma (YEKA GES-3 Yarışmaları) ilan edildi. 

Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü 

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler