1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Özkök: Yenilenebilir sektörü mücbir sebep ilanı bekliyor

Özkök: Yenilenebilir sektörü mücbir sebep ilanı bekliyor

GÜYAD Başkanı Cem Özkök, 7 milyar Euro’yu aşkın yenilenebilir enerji yatırımının ciddi risk altında olduğunu belirterek, Covid19 salgınının sektör için ‘mücbir sebep’ sayılmasını istedi.

Özkök: Yenilenebilir sektörü mücbir sebep ilanı bekliyor

Enerji Günlüğü - GÜYAD Başkanı Cem Özkök, 7 milyar Euro’yu aşkın yenilenebilir enerji yatırımının koronavirüs salgını nedeniyle ciddi risk altında olduğunu belirterek, sektörün mutlaka ‘mücbir sebep’ kapsamına alınması gerektiğini belirtti.

Güneş Enerjisi Yatırımcıları Derneği GÜYAD Başkanı Cem Özkök, küresel Koronavirüs salgınından en ciddi etkilenen sektörlerden birinin yenilenebilir enerji sektörü olduğuna dikkat çekerek, bu alandaki milli hedeflerin gerçekleştirilebilmesi için sektörün mutlaka ‘mücbir sebep’ kapsamına alınması gerektiğini belirtti. 

Büyüyen bir sektördeki mevcut ve yeni yatırım kararlarının bu krizden etkilenmemesinin Türkiye adına hayati önem taşıdığını söyleyen Özkök, “Enerji arzı ve çeşitliliği her halükarda büyük bir ihtiyaç. Böylesi küresel krizlerde yerli, milli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının varlığı daha da önem kazanıyor. Salgın yenilenebilir enerji sektörünü birçok açıdan büyük risk altında bırakıyor. Bu nedenle hükümetimizden en azından mevcut santrallerin tamamlanıp devreye girebilmesi adına ‘mücbir sebep’ kapsamına alınmayı ve 2020 sonunda sona erecek olan YEKDEM’in uzatılmasını talep ediyoruz. Aksi durumda sektörde halen inşaatı devam eden ve bu yıl sonuna yetiştirilmesi planlanan toplam 3 bin 720 MW’lık ve 7 milyar Euro’yu aşkın yatırım değerine sahip projelerin tamamlanması ciddi risk altında” dedi.

Tüm dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs salgını ekonomik anlamda da ciddi sonuçları beraberinde getiriyor. Küresel tedarik zincirinin pek çok ülkeye dağıldığı yenilebilir enerji sektörü de bu etkilerden payını alanlar arasında. Sektörde halen 2.500 MW’lık RES (rüzgar enerji santrali), 600 MW’lık HES (hidroelektrik santral), 450 MW’lık GES (güneş enerjisi santrali) ve 170 MW’lık JES’in (jeotermal enerji santrali) yapımı devam ediyor.  

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler