1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. NKP: Akkuyu NGS bağımsız denetçilerce kontrol edilmeli

NKP: Akkuyu NGS bağımsız denetçilerce kontrol edilmeli

Nükleer Karşıtı Platform (NKP) Bileşenleri, Akkuyu NGS`nin bağımsız denetim kuruluşları tarafından acilen denetime açılarak kontrol edilmesini ve nükleer santral inşaatının ve nükleer projelerin acilen durdurulmasını istedi.

NKP: Akkuyu NGS bağımsız denetçilerce kontrol edilmeli

Enerji Günlüğü - Nükleer Karşıtı Platform (NKP) Bileşenleri, Akkuyu NGS`nin bağımsız denetim kuruluşları tarafından acilen denetime açılarak kontrol edilmesini ve nükleer santral inşaatının ve nükleer projelerin acilen durdurulmasını istedi.

Nükleer Karşıtı Platform (NKP) Bileşenleri, kamuoyunda Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Akkuyu Nükleer Güç Santralı`na yönelik endişelerin artması üzerine bir basın açıklaması yaptı. Santral inşaatının bağımsız denetim kuruluşları tarafından acilen denetime açılarak kontrol edilmesinin talep edildiği açıklamada "Kahramanmaraş merkezli depremlerin ülkemizde kurulması planlanan nükleer santrallar açısından verdiği uyarıya kulak verilmeli, nükleer santral inşaatı ve nükleer projeler acilen durdurulmalıdır" denildi. 

“ROSATOM’UN AÇIKLAMASI ENDİŞELERİ GİDERMEDİ”

Rusya Devlet Nükleer Enerji Şirketi Rosatom`un, Santralın hasar almadığına ilişkin yaptığı açıklamanın endişeleri gideremediğine dikkat çekilen açıklamada, “Akkuyu NGS`nin sıradan bir inşaat projesiymişçesine, beton kalitesi ve dayanıklılığına vurgu yapılan açıklamalar yetersizdir. Nükleer santrallar bulundukları bölgelerde ciddi güvenlik riskleri yaratmaktadırlar. Sadece binalardan oluşan bir yapıya sahip değillerdir. Güvenlik kültürü ve teknolojik gelişimi yüksek olan Japonya`da bulunan Fukuşima Nükleer Santralı`nda meydana gelen kazada görüldüğü gibi; kazaya neden olan, deprem sonrası oluşan tsunami ile güç kaynağını ve soğutma sisteminde yaşanan kesintidir. Bu da göstermektedir ki doğal afetler karşısında nükleer santral binasının sağlamlığı tek başına yeterli değildir. Denizden, soğutma amacıyla her bir ünite için çekilecek saatte 220.000 ton deniz suyunu taşıyan borularda kırılma-yırtılma olmayacağının, harici elektrik ünitelerinde hasar oluşmayacağının hiçbir garantisi yoktur. Ayrıca, santral binasında çalışan insan unsurunun da unutulmaması gerekmektedir” denildi. 

hatay-fay-hatti.jpg

SANTRAL HATAY VE KIBRIS FAY HATTINDA

Ayrıca, Akkuyu NGS`nin deprem kuşağına uzak nötr bir bölgede inşa edildiği iddiasının da değerlendirildiği açıklamada, “Kahramanmaraş merkezli santrala yaklaşık 270 km uzaklıktaki deprem ve bilim insanlarının sık sık "yaklaşıyor" uyarısında bulunduğu Hatay ve Kıbrıs fay hattında beklenen depremler bu iddiaları boşa çıkarmaktadır” ifadesi kullanıldı.   

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler