1. YAZARLAR

  2. Serdar EKİZ

  3. Solar umudu çatıya çıktı!
Serdar EKİZ

Serdar EKİZ

Yazarın Tüm Yazıları >

Solar umudu çatıya çıktı!

SERDAR EKİZ 

Geçtiğimiz haftalarda Denizli’de TEDAŞ onaylı ilk çatı tipi güneş sistemi devreye alındı. Kurulumunu naçizane bizim gerçekleştirdiğimiz sistem, Lütfi-Münire Özkan çiftinin Pamukkale ilçe sınırları içinde Denizli Merkez’deki evinde bulunuyor. 

Bu sistemin kuruluşunun sembolik bir değeri var. Çünkü sektörü yakından izleyenler ya da içinde yer alanlar biliyor, Lisanssız Üretim Yönetmeliği (LÜY) kapsamında yatırım yapmak isteyenler son zamanlarda çoğunlukla hayal kırıklığı içinde. 

Daha önce başvurusunu yapmış, bağlantı görüşünü almış, hatta yer yer yatırıma fiilen başlamış proje sahipleri bile düzenlemelerden ya da fiili uygulamadan olumsuz etkilenmiş durumda.  

Tüm bunlara bakınca, Denizli’deki ev tipi GES’in devreye girmesi bir tür moral kaynağı sayılır. Bu yüzden de başta Lütfi-Münire Özkan çifti olmak üzere, bu sistemin devreye girmesine katkı sağlayan herkes ciddi bir teşekkürü hak ediyor. 

İlgili haberi okumak için tıklayınız:
İlk ev tipi lisanssız güneş santrali devrede

Özkan çiftinin sabrı, EPC firması olarak bizim inatçılığımız (bu arada biz teşekkür beklemiyoruz, bu zaten bizim işimiz), Denizli Büyükşehir Belediyesi ile ilgili ilçe belediyesinin anlayışı, ADM Elektrik Dağıtım AŞ ve TEDAŞ yetkililerinin hassasiyeti bu başarıda etkili oldu. 

Bu arada söz konusu gelişmeyi duyunca, habercilik heyecanını yaşayan ve sayfalarına yansıtan Enerji Günlüğü Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Kara’yı da unutmamak lazım. 

Malum, habercilikte şöyle bir klişe ifade vardır: Köpek sizi ısırırsa haber olmaz, siz köpeği ısırırsanız haberdir. 

İşte bizim solar sektöründeki evsel uygulamalarla ilgili yaşadığımız da aynen böyle sayılır. 1 MW santrali araziye kurarken yaşadığınız problemlerin çok daha fazlasını bu tür küçük sistemleri hayata geçirirken yaşıyorsunuz. 

Düşünün, 5.1 kW’lık sistemi iki günde kuruyorsunuz. Ancak devreye alabilmek için bunu mevzuata uygun hale getirip TEDAŞ’tan kabul alabilmeniz yaklaşık bir yıl sürüyor. 

Bu vesileyle yeri gelmişken söylemek istiyorum. Biz enerji sektörünün sorunlarını konuşmazsak, bir adım öteye gidemeyiz. Eğer iki günde kurulan bir sistem için sayfalarca dökümanla uzun onay ve izin süreçleri gerekiyor. 

Hadi diyelim ki tüm bunları göze aldınız. Bazen her şeyi tamamlasanız bile izin alamayabiliyorsunuz. Çünkü yasada boşluk var ve kamu kurum ve kuruluşlarındaki temsilciler, yetkililer, insiyatif alma konusunda çok da istekli görünmüyor. 

Ama umutsuzluğa yer yok. Olumlu gelişmeler de var. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) son çıkan yönetmelikle çatı uygulamalarının kolaylaşması için tüm adımların atılacağının işaretini verdi. Aslında bizler her yönetmelik düzenlemesi ya da değişikliği öncesi sahada yaşayanlar olarak önerilerimizi kuruma aktarıyoruz. Ama bu kez sorunların çözülmesi konusunda EPDK’yı çok daha istekli gördüğümü belirtmeliyim. 

Daha büyük ölçekli, ticari tabirle daha fizibıl projeler varken, neden Denizli’deki çatı tipi GES’e bu kadar emek ve zaman harcadığımızı soranlar oluyor, cevaplıyoruz. Bu cevaplarımızdan bir özeti buraya da alalım isterseniz… 

Şimdi biz güneş enerjisinden en iyi şekilde yararlanmanın, Türkiye için tek çıkar yol olduğuna inanıyoruz. Örneklerinin çoğaldığı ve önceliğin daha büyük sistemler (Onlarca MW’lik tesisleri kastediyorum) olarak değil daha çok insan tarafından, küçük ve orta ölçekli olarak kullanılmasının öncelikli olması taraftarıyız.

Lütfi-Münire Özkan çiftinin çatısındaki sistem 255 W’lik 20 adet panel kullanılarak kuruldu. Çatıdaki mevcut sundurma yerine kurduk. İki adet çift yönlü sayaçla ölçülen sistemin ürettiği tüketim fazlası elektrik şebekeye satılıyor. İhtiyaç halinde (daha çok akşamları) şebekeden elektrik alınacak ve aylık mahsuplaşma yapılacak. 

Evet, gelelim teşekkür faslına… 

Denizli’de ilk kez kabulü yapılan bu ev tipi fotovoltaik sistemin hayata geçmesinde asıl yük tabii ki ev sahibi çiftin omuzlarındaydı. Bir kere bu kadar uzun bir serüvene sabır göstermelerinden ötürü Münire-Lütfi Özkan çiftine bütün solar camiasının teşekkür borcu var. 

Sistemin kurulup şebekeye bağlanmasında emeği geçen ADM EDAŞ’tan Erhan Yılmaz ve TEDAŞ İl Koordinatörlüğü yetkilileri İbrahim Şimşek ve Kenan Evran’a da teşekkürü borç bilmeliyiz. 

Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı ve İnşaat Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet İnel ile Araştırma Görevlisi Muhammed Kamal’ın katkılarını unutmayalım. 

Ve çok sevgili kardeşim Elektrik Mühendisi Onur Altın’a şükranlarımı sunuyorum. 

Değerli Enerji Günlüğü dostları, okuyucuları, sizlere de yazılarımıza gösterdiğiniz ilgi ve yapıcı eleştirileriniz, önerileriniz için teşekkür ediyorum. 

Serdar EKİZ - Denizli / Enerji Günlüğü 

 
Önceki ve Sonraki Yazılar