1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Temiz Hava Hakkı Platformu: Santraller yine filtresiz mi çalışıyor?

Temiz Hava Hakkı Platformu: Santraller yine filtresiz mi çalışıyor?

Temiz Hava Hakkı Platformu, yeniden açılan altı kömürlü termik santralin bacasından hala kirli dumanlar çıktığını belirterek yapılan çevre yatırımlarının ve bacadan çıkan emisyonların şeffaf bir şekilde kamuoyuyla paylaşılmasını talep etti. 

Temiz Hava Hakkı Platformu: Santraller yine filtresiz mi çalışıyor?

Enerji Günlüğü - Temiz Hava Hakkı Platformu, yeniden açılan altı kömürlü termik santralin bacasından hala kirli dumanlar çıktığını belirterek yapılan çevre yatırımlarının ve bacadan çıkan emisyonların şeffaf bir şekilde kamuoyuyla paylaşılmasını talep etti. 

Temiz Hava Hakkı Platformu, çevre mevzuatına uygun olmadıkları için 1 Ocak 2020’de kapatılarak 8 Haziran 2020’de yeniden açılan altı kömürlü termik santralin bacasından hala kirli dumanlar çıktığını belirterek, gerekli çevre yatırımlarını tamamlamayan santrallerin çalışmasına izin verilmemesi çağrısında bulundu.

Santrallere yapılan çevre yatırımlarının ve bacadan çıkan emisyonların şeffaf bir şekilde kamuoyuyla paylaşılmadığını belirten Platform temsilcileri, bu yatırımların tamamlanmadan santrallerin işletmeye geçmesinin Covid-19 pandemisi sürecinde öne çıkan halk sağlığı öncelikleriyle bağdaşmadığının altını çizdi.

SANTRALLERE TESPİT DAVASI AÇILDI

Temiz Hava Hakkı Platformu Temsilcisi Greenpeace Akdeniz Program Direktörü Avukat Deniz Bayram “Kapatılan santrallerin bazı ünitelerinin, santrallerin çevre ve halk sağlığı için yapmaları gereken yatırımlar henüz tamamlanmamasına rağmen; 6 ay içinde bulunan geçici çözümlerle tekrar çalışmasına izin verildi. Yine her gün vatandaşlarımız Kahramanmaraş Afşin’de, Zonguldak Çatalağzı’da, Kütahya Seyitömer’de ve Manisa Soma’da özellikle akşam saatlerinde çıkan koyu dumanların fotoğraflarını paylaşmaya başladı. Gerekli yatırımların tamamlanıp tamamlanmadığını anlayabilmek için Zonguldak ve Kahramanmaraş’taki santraller için tespit davaları açtık” dedi.

Platformun öncelikli olarak yanıt aradığı sorular şöyle:

Bu bacalardan çıkan gazların emisyon değerleri nedir? Limitler aşılıyor mu?

Çevre mevzuatına uyulması için hangi yatırımlar yapılmıştır?

Yapılan yatırımlar çevre mevzuatındaki toz, azot oksit, kükürt dioksit limit değerlerini, kül depolama gerekliliklerinin karşılanması için uygun teknolojiler midir?

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler