1. YAZARLAR

  2. Toğrul İSMAYIL

  3. Türkiye Kırım`da neleri kaybetti?
Toğrul İSMAYIL

Toğrul İSMAYIL

Yazarın Tüm Yazıları >

Türkiye Kırım`da neleri kaybetti?

Bir önceki yazımızda, Ukrayna krizin ardından Rusya`nın Kırım`ı ilhak ederek neler kazandığını anlatmaya çalışmıştık.

Bugün de Rusya`nın stratejik açıdan sağladığı bazı avantajlarla Türkiye`nin ne kaybettiğini ele alıyoruz.

Kırım`ın Rusya tarafından ilhakıyla birlikte Rusya bölgedeki askeri gücünü artırdı, manevra alanını genişletti.
Ancak konunun Türkiye`yi ilgilendiren yanı askeri meselelerle sınırlı değil.

Moskova yönetimi Karadeniz`deki etki alanını ciddi şekilde genişletmiş oldu. Daha önce Rusya`nın Güney Akım Projesi`nin gerçekleştirilmesi için Türkiye`den izin almıştı. Bu izne, Ukrayna`ya bağlı kalmamak için ihtiyacı vardı.

Rusya, son gelişmelerin ardından artık Türkiye`den izin almadan da Güney Akım Gaz Boru Hattı`nı kendi deniz sahasından geçirmeyi tercih edebilir. Bu kayede Rusya, batı pazarlarına doğalgaz aktarma konusunda Türkiye`ye bağımlılığını azaltmış olacak.

Aslına bakarsanız Güney Akım Projesi`yle Rusya`nın amacı, tabii ki Türkiye`yi de dışlayarak kendi gazına alternatif çıkış yolları kazanmak. Bu durumda Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız`ın "Güney Akım`ı Türkiye`den geçirelim" demesi iyi niyetli olsa da, zaten iki ülke arasındaki Mavi Akım Hattı`nın yanına ikinci bir projeyi daha Türkiye üzerinden yapmak, Rusya açısından stratejik açıdan doğru değildir. Dolayısıyla bu açıklamaya sıcak bakılmıyor.

Tabii ki Avrupa Birliği`nin kısıtlaması, Bulgaristan`ın itirazı sonucunda şu anda Güney Akım Projesi askıya alınmış durumda. Yani bu mesele henüz tamamlanmış gözükmüyor. Yine de Rusya Güney Akım`ı kendisinin alternatif bir projesi olarak gördüğü için Türkiye`ye bağlı kalmamaya çalışacak. Zira bu Rusya`nın asıl amacına aykırı görünüyor.
Belki ileride çok farklı gelişmeler olabilir ama bugünkü şartlar altında Rusya`nın Türkiye üzerinden bir hat daha geçirmesi imkansız gözüküyor.

Güney Akım`a stratejik bir proje olarak bakan Rusya, bu proje sayesinde üretimde bir tekel konumuna yeni avantajlar eklemek istiyor. Yani Moskova, kaynağına sahip olduğu doğalgazın sevkıyatı açısından da bağımsız hareket etmek istiyor.
Bu strateji doğrultusunda Rusya`nın geçmişte yaptığı başka operasyonlar da var. Ukrayna ile ilgili düşünceleri de yeni değil Moskova`nın. Kiev yönetiminin elini zayıflatmak, daha doğrusu bu ülkeye bağımlılığını azalma yönündeki çalışmalara başlaması çok eski...
Bu amaçla Ukrayna`yı devre dışı bırakan Kuzey Akım`ı inşa etti ve Almanya üzerinden Avrupa`ya ikinci bir çıkış daha sağladı.
Bu arada Rusya`nın Türkiye`yi tercih etmeme nedenlerinden biri de Bulgaristan ve Yunanistan`la hareket etmeyi tercih etmesi denilebilir. Moskova`da Rusya, Bulgaristan ve Yunanistan ilişkisine bir nevi Ortodoks ittifakı olarak bakanların sayısı hiç de az değil.

Zaten NATO ve AB üyesi bir ülke olsa da Yunanistan, Rusya ile ilişkileri geçmişten bugüne hep iyi olmuş bir ülkedir.

Özetle, Türkiye Kırım`da yaşanan gelişmelerden sonra Rusya`nın elini güçlendirdiği bir ortamda ciddi bir kayba uğramıştır.

Peki Türkiye`nin avantajları yok mu? Ve neler yapabilir ya da yapmalı?

Bunlar da bir sonraki yazının konusu olsun...

Sağlıcakla kalın...

RUSYA KIRIM`DA NELERİ ELE GEÇİRDİ?


Önceki ve Sonraki Yazılar