1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. HİDRO

  4. Yusufeli Barajı ve HES su tutmaya başladı

Yusufeli Barajı ve HES su tutmaya başladı

Artvin'in Yusufeli ilçesinde Çoruh nehri üzerinde yapımı tamamlanan ve 2,5 milyon insanın elektrik ihtiyacını karşılacak 558 MW kapasiteli Yusufeli Barajı ve HES açıldı. 

Yusufeli Barajı ve HES su tutmaya başladı

Enerji Günlüğü - Artvin il sınırları içinde Çoruh Nehri üzerinde inşa edilen 558 MW kurulu gücünde Yusufeli Barajı ve HES 22 Kasım Salı günü itibariyle hizmete başladı.

İnşaasına 21 Aralık 2012 tarihinde başlanan ve Artvin ile Erzurum arasında Çoruh Nehri üzerinde inşa edilen Yusufeli Barajı ve Hidroelektrik Santrali (HES) 22 Kasım 2022 tarihinde düzenlenen bir törenle hizmete girdi. 275 metrelik gövde yüksekliği ile Türkiye'de birinci, dünyada beşinci olan baraj su tutmaya başladı. Yusufeli Barajı 2 milyar 130 milyon metreküp su depolama hacmine sahip. 

YILDA ORTALAMA 1 MİLYAR 888 MİLYON KWH ELEKTRİK ÜRETECEK

Orta Çoruh Havzası'nda inşa edilen en büyük baraj olan dev tesis talvegden 220, temelden ise 275 metre yüksekliğe sahip. Barajın gövdesi, 100 katlı bir gökdelen yüksekliğinde.

Dev gövdenin arkasında depolanan suyun potansiyel enerjisi, Türkiye'nin HES potansiyelinin yaklaşık yüzde 2'si olan yıllık ortalama 1 milyar 888 milyon kilovatsaatlik elektrik enerjisine dönüştürülecek. Yusufeli Barajı, 558 megavat kurulu gücüyle ülke ekonomisine yıllık 5 milyar lira katkı sağlayacak.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler