1. HABERLER

  2. PETROL

  3. AB Ukrayna krizinin enerji darboğazına dönmesinden korkuyor

AB Ukrayna krizinin enerji darboğazına dönmesinden korkuyor

AB, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi ihtimaline karşı, enerji alanında bazı önlemleri masaya yatırdığı bir hazırlık sürecine girdi. 

AB Ukrayna krizinin enerji darboğazına dönmesinden korkuyor

Enerji Günlüğü - AB, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi ihtimaline karşı, enerji alanında bazı önlemleri masaya yatırdığı bir hazırlık sürecine girdi. 

Dünya Gazetesi’nden Hilal Sarı’nın haberine göre, Amerika Birleşik Devletleri yetkililerinden, Ukrayna’da bir savaşa ilişkin peş peşe gelen açıklamalar; Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde enerji arzıyla ilgili kaygılara neden oldu. Bu amaçla bazı tedbirler üzerinde hazırlık çalışmaları başlatan ve doğalgaz stokları tarihteki en düşük seviyelerde seyreden AB; alternatif tedarik kanalları, elektrik kesintileri ve muhtemel göç dalgalarına karşı alınacak önlemleri değerlendiriyor. 

Alman ve Fransız diplomatların, Moskova ve Washington’da yürüttüğü yoğun görüşme trafiği de bu hazırlıkların parçası olarak değerlendiriliyor. 

Görüşme trafiğinde Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un, ABD Başkanı Joe Biden’la yaptığı telefon görüşmesi ve Vladimir Putin ile yüz yüze görüşmek için Moskova’ya gidişi öne çıkıyor. Alman Şansölyesi Olaf Scholz ise Washington’da Joe Biden’la yüz yüze görüştü. 

Rusya tarafındaysa NATO’ya ilişkin güvenlik endişelerine net yanıtlar alma beklentisi var. 

ALTERNATİF LNG TEDARİKÇİLERİYLE GÖRÜŞÜLÜYOR
AB tüm üye devletlerden üç aşamalı acil durum planı hazırlamasını istedi. Acil durum planı kapsamında alternatif kaynaklardan doğalgaz alımı; konutlardaki enerji ihtiyacını sanayi karşısında öncelemek ve Ukrayna’dan Polonya, Slovakya, Macaristan ve Romanya gibi sınır ülkelere olası mülteci akınları karşısında gereken hazırlıkları yapmak gibi tedbirler değerlendiriliyor. 

ABD’den yapılan LNG ithalatı; Azerbaycan’dan daha fazla gaz ve Katar’dan daha fazla LNG temini de bu hazırlıklar arasında yer alıyor. Nijerya’dan LNG ithalatı için da görüşmeler yapılıyor. Ocak 2022’de AB’nin toplam LNG ithalatı 11,8 milyar metreküpe ulaşarak rekor kırdı. Bunun yarısına yakını ABD’den ithal edildi. Kuzey Akım 2 projesinin askıya alınması ya da iptali de Rusya’ya karşı uygulanabilecek yaptırımlar olarak dile getiriliyor. 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler