1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. ABD’nin Freeport LNG terminalinde yangın

ABD’nin Freeport LNG terminalinde yangın

Yılda yaklaşık 20 milyar m3 gaz sevk etme potansiyeline sahip Teksas merkezli Freeport LNG terminalinde çıkan yangının ardından Avrupa’da gaz fiyatları %10 yükseldi.

ABD’nin Freeport LNG terminalinde yangın

Enerji Günlüğü - ABD’nin Teksas Eyaletinde bulunan Freeport sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) terminalinde yangın çıktı. Tesis en az 3 hafta süreyle kapatılacak.

ABD'nin Teksas eyaletinde bulunan ve ülkedeki sıvılaştırılmış doğal gaz üretiminin yüzde 20’sini gerçekleştiren Freeport sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) terminalinde meydana gelen patlama ve ardından çıkan yangın sebebiyle tesis en az 3 hafta süreyle kapatılacak. Kapatmanın pazarda en az 1 milyon ton LNG açığa yol açacağı öngörülüyor. 

AVRUPA’DA GAZ FİYATLARI YÜKSELİYOR

Avrupa gaz fiyatları, Avrupa ve Asya'nın LNG ithalatında önemli rol oynayan tesisteki yangın haberlerinin etkisiyle yükseldi. Avrupa'da Temmuz vadeli doğal gaz fiyatları yaklaşık yüzde 10 artarak 87 avroya ulaştı.

Yılda yaklaşık 20 milyar m3 gaz sevk etme potansiyeline sahip, Teksas merkezli Freeport LNG tesisinde meydana gelen patlama ve ardından çıkan yangın haberinin ardından gaz fiyatları yükseldi. Bazı analistler, Avrupa gaz ticaretindeki fiyat tepkisini haberlere "aşırı tepki" olarak nitelendirirken, diğerleri, AB'nin kış öncesinde Rus gazına alternatifler aradığı bir zamanda arzla ilgili endişeleri yansıttığını söylüyor.

Uluslararası piyasaya haftada ortalama 4 LNG kargosu çıkaran Freeport LNG terminalinde BP, JERA, Osaka Gas gibi şirketlerden gelen gaz işleniyor. 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler