1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Akkuyu NGS’de IC İçtaş devredışı, yeni yüklenici TSM Enerji

Akkuyu NGS’de IC İçtaş devredışı, yeni yüklenici TSM Enerji

Akkuyu’nun Rus yönetimi IC İçtaş ile yapılan sözleşmeyi feshedip, işleri kendi bünyesinde kurulan TSM Enerji’ye ihale etti. IC İçtaş ise ‘sözleşmenin feshedildiği’ yönündeki haberleri yalanladı

Akkuyu NGS’de IC İçtaş devredışı, yeni yüklenici TSM Enerji

Enerji Günlüğü - Akkuyu Nükleer A.Ş. projede çalışmalarını tamamlayan IC İçtaş İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. ile yapılan sözleşmeyi feshetti, inşaat sürecinde yer alan proje katılımcılarının yeniden yapılandırılmasına karar verildiğini duyurdu. Buna göre kalan işler için, Akkuyu Nükleer  tarafından Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına göre kurulmuş, Türkiye’de tüzel kişiliği olan TSM Enerji İnşaat Sanayi Limited Şirketi (TSM) ile sözleşme imzalandı. IC İçtaş ise karşı bir açıklama yaparak karara tepki gösterdi. 

Akkuyu Nükleer A.Ş.'den yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:  

“Mevcut alt sözleşmeler kapsamında devam eden tüm işler, Ekim 2019'dan bu yana NGS inşaat projesinde yer alan ve yüksek teknoloji projelerini hayata geçirme deneyimine sahip olan TSM'ye devredilecektir.  TSM ile projede yer alan mevcut alt yüklenici şirketler ile arasında, eski ana yüklenici- ortak girişim TITAN2- IC İÇTAŞ İNŞAAT ANONİM ŞİRKETİ ile alt yükleniciler arasında akdedilenlere benzer yeni sözleşmeler yapılacaktır. Bu sözleşmelerle şantiyede işin devamlılığının ve kalitesinin sağlanmasının yanı sıra Akkuyu NGS için taahhüt edilen inşaat tarihlerine uyulması, işçilerin çalışma koşulları açısından haklarının korunması ve tüm taşeronların çalışanlarına maaşlarının zamanında ödenmesi de sağlanacaktır.”

IC İÇTAŞ’TAN YANIT GELDİ

Projenin ana yüklenicilerinden IC İçtaş’tan yapılan açıklamada ise ‘sözleşmenin feshedildiği’ yönündeki haberler yalanlandı. IC İçtaş projede doğrudan taraf olduğu bir sözleşmenin bulunmadığını bildirdi. 

Açıklamada Akkuyu Nükleer A.Ş.’nin, 26.07.2022 tarihinde T2-IC Ortak Girişim Şirketi’ne haksız ve hukuksuz bir fesih girişiminde bulunmuş olup Proje kapsamındaki tüm işlerin derhal durdurulması talimatı verdiği de ifade edildi.
IC İçtaş’ın açıklamasında ise şu ifadelere yer verildi:

“Akkuyu Nükleer A.Ş. Cumhuriyet tarihinin tek kalemdeki en büyük yatırım sözleşmesini feshetme girişimiyle Proje’deki Türk paydaşlığını ortadan kaldırma sonucunu oluşturmakta ve Proje genel yüklenicisi olarak tamamen Rus menşeili başka bir şirketi tayin etme yönünde adımlar atmaktadır.  Söz konusu fesih girişimindeki esas amacın, Proje’nin yönetimindeki Türk şirketlerinin varlığını azaltmak ve taşeron seviyesine indirgemek olduğu açıktır.

Tamamlandığında ülkemizin elektrik talebinin yüzde 10’unu tek başına karşılayacak Akkuyu NGS Projesi yapım sözleşmesinin durdurulması ve tahliye süreçlerine başlanması ile Proje’nin selametinin büyük oranda etkileneceği, böyle bir kararın uygulanmasının telafisi imkansız büyük zararlara yol açacağı kaçınılmazdır.

Gelinen noktada, tüm önceliğimizin Proje’ye kendisini adamış binlerce çalışanımızın haklarının ve iş sağlığı güvenliklerinin korunması olduğunu, konuyla ilgili gelişmelerin bizzat takipçisi olduğumuzu ve tüm yasal haklarımızın en üst düzeyde kullanılacağını kamuoyuna saygıyla duyururuz.”

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler