1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Almanya’dan Türkiye’ye Doğu Akdeniz sondaj uyarısı

Almanya’dan Türkiye’ye Doğu Akdeniz sondaj uyarısı

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Mass, AB-Türkiye ilişkilerinde ilerlemenin ancak Ankara'nın Doğu Akdeniz'deki adımlarını sonlandırması halinde mümkün olabileceğini söyledi.

Almanya’dan Türkiye’ye Doğu Akdeniz sondaj uyarısı

Enerji Günlüğü - Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Mass, AB-Türkiye ilişkilerinde ilerlemenin ancak Ankara'nın Doğu Akdeniz'deki adımlarını sonlandırması halinde mümkün olabileceğini söyledi.

Avrupa Birliği (AB) dönem başkanlığını bu ay başında devralan Almanya'nın Dışişleri Bakanı Heiko Mass, Atina ziyareti sırasında Türkiye'nin Kıbrıs açıklarındaki sondaj çalışmalarını provakasyon olarak nitelendirerek, bu konuda uyarıda bulundu. Mass yaptığı açıklamada, Avrupa Birliği ile Türkiye arasındaki ilişkilerin ilerlemesi için Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki sondaj faaliyetlerini durdurması gerektiğini söyledi. Maas, "Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki sondaj faaliyetlerine ilişkin duruşumuz çok net. Uluslararası hukuka uyulmalı. AB-Türkiye ilişkilerinde ilerleme, ancak Ankara'nın Doğu Akdeniz'deki provokasyonlarını sonlandırması hâlinde mümkün" ifadesini kullandı.

YUNANİSTAN’DAN AB YAPTIRIMI TALEBİ

Öte yandan Atina'da Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas ile görüşen Yunanistan Başbakanı Kiryakos Mitsotakis, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki sondaj faaliyetleri konusunda geri adım atmaması hâlinde Avrupa Birliği (AB) yaptırımıyla cezalandırılmasının şart olduğunu söyledi.

TÜRKİYE ÇALIŞMALARINA ARALIKSIZ DEVAM EDECEK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise aynı gün yaptığı açıklamada, KKTC’nin Türkiye Petrolleri’ne verdiği ruhsat alanlarında ve kendi kıta sahanlığımızda arama ve sondaj çalışmalarına aralıksız devam edileceğini kaydetti. 

Türkiye, Oruç Reis sismik araştırma gemisinin yapacağı sondaj faaliyetleri kapsamında, Meis Adası’nın Güney’i ve Doğu’sunda NAVTEX ilan etmişti. Akdeniz’de çalışmalarını yürüten Türkiye, şimdiye kadar 5 sondaj kuyusunu tamamladı. 2020 içerisinde 5 yeni derin deniz sondajı daha yapacağını duyurdu. Barbaros Hayreddin Paşa ve Oruç Reis sismik arama gemileri de arama faaliyetlerini Akdeniz’de sürdürüyor.

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler