1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. Avdan Termik ÇED raporunun görüşe açılması halk sağlığı için risk

Avdan Termik ÇED raporunun görüşe açılması halk sağlığı için risk

Denizli’de kurulması planlanan 300 MW’lık Avdan Termik Santrali’nin çevre etki değerlendirme raporunun 10 günlüğüne halkın görüşüne açılmasının halk sağlığını riske attığı uyarısı yapıldı.

Avdan Termik ÇED raporunun görüşe açılması halk sağlığı için risk

Enerji Günlüğü - Denizli’de kurulması planlanan 300 MW’lık Avdan Termik Santrali’nin çevre etki değerlendirme raporunun 10 günlüğüne halkın görüşüne açılmasının halk sağlığını riske attığı uyarısı yapıldı.

CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, Avdan Madencilik Enerji San. Ve Tic. A.Ş. tarafından Denizli’nin Kale ve Tavas ilçeleri sınırları içinde kurulması planlanan toplam 300 MW kapasiteli Avdan Termik Santrali’ne ait ÇED raporunun nihai hale getirilip yurttaşların görüşlerine sunulması üzerine açıklamada bulundu. Karaca, koronavirüs salgını nedeniyle tecrit ve sosyal izolasyonun hayati önemde olduğu bu dönemde bu durumun halkın sağlığını tehlikeye attığını belirtti. 

Açıklamasında, 10 günlük itiraz süresini başlatmasına tepki gösteren Karaca, “Tüm yurttaşlara evde kal çağrısında bulunan AKP İktidarı, bu çağrısıyla çelişen uygulamalara devam ediyor. Hem yurttaşa evde kal diyorsunuz, hem de Nihai ÇED raporunu inceleyip itirazda bulunmalarını bekliyorsunuz. Vatandaşlar, bu itirazı size ulaştırmak için ya kurumlarınıza gidecek ya da PTT’ye. Bulaşla mücadele ederken, yurttaşları bulaş riski olan mekanizmalara gönderemezsiniz. Bunun vebalini, riskini alamazsınız” ifadesini kullandı.

SANTRAL İÇİN 50 BİN ZEYTİN AĞACI KESİLECEK

Yasanın açık bir şekilde, zeytin sahalarına 3 kilometreden yakın mesafede bu tarz tesislerin kurulmasını yasakladığına dikkat çeken Karaca, buna karşılık Avdan Termik Santrali’nin 50 bin civarında zeytin ağacının katledilmesine yol açacağını ve yaşam alanları ile dipdibe olduğunu kaydetti. Karaca, ”Hukuku, objektifliği ve bilimselliği tartışılır raporla aşamazsınız. Söz konusu termik santrali kurmak istedikleri yerde 50 Bin civarı zeytin ağacı bulunuyor. Termik santral demek, bu ağaçların bir kısmının kesilmesi, bir kısmının ise kuruması, verimsizleşmesi demektir. Yakın tarihimiz buna benzer doğa katliamlarıyla dolu. Yırca örneği ibret alınmalı” ifadesini kullandı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı’na da uyarıda bulunan Karaca, “Sayın Bakan, Yırca sürecini bir “ibret” olarak ele almalı ve kanun emrini aşıp, şirketlerin taahhütleriyle hareket etmemeli. Dipsiz Göl birdi, Salda iki oldu. Üçüncü sefer aynı şansa sahip olmayabilir” dedi.

TERMİK SANTRALLER BİR HALK SAĞLIĞI SORUNUDUR

Karaca, koronayla ilgili alınan sokağa çıkma yasağı, şehirlerarası ulaşıma kapatma gibi tedbirlerin, 30 büyükşehir belediyesinin yanı sıra Zonguldak ilini de kapsadığına dikkat çekerek, “AKP Genel Başkanı, Zonguldak’ı da listeye eklemelerinin nedeni olarak, bu ildeki solunuma dayalı hastalıkların yoğun olmasını gösterdi. Zonguldak’taki solunuma dayalı hastalıkların en önemli neden, kömür ve kömüre dayalı termik santrallar var. Çanakkale Çan, Soma, Yatağan, Afşin, Elbistan… Termik santrallar nedeniyle bir çok yurttaşımız benzer sağlık sorunlarıyla mücadele ediyor. Termik santralların olduğu şehirlerde yaşanan sağlık sorunları şeffaf bir şekilde paylaşılmadığı için, ÇED raporlarındaki halk sağlığına ait iddialar “mühendisler” tarafından ileri sürülüp, “mühendis” bilirkişiler tarafından irdeleniyor. Oysa, termik santrallar, bir halk sağlığı sorunudur” dedi.

50 milyon lira yatırımla kurulması planlanan santral, bölgenin Tavas Ovası açıklığında bulunması nedeniyle karbon salımının ortalamanın çok üzerinde bir kirlenmeye yol açacağı gerekçesiyle bölge halkı ve çevre örgütleri tarafından tepkiyle karşılanıyor.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler