1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Bulgaristan-Yunanistan doğalgaz bağlantısından gaz akışı başladı

Bulgaristan-Yunanistan doğalgaz bağlantısından gaz akışı başladı

TANAP ve TAP üzerinden gelen doğalgazı ve ileride Dedeağaç’tan gelen LNG’yi Bulgaristan’a aktaracak olan IGB hattı ticari işletmeye alındı.

Bulgaristan-Yunanistan doğalgaz bağlantısından gaz akışı başladı

Enerji Günlüğü - Bulgaristan ve Yunanistan'ı birbirine bağlayacak olan IGB doğalgaz boru hattı 1 Ekim itibariyle devreye alındı. 

Yunanistan ve Bulgaristan doğal gaz boru hattı ağlarını birbirine bağlayan Yunanistan-Bulgaristan (IGB) Doğalgaz Bağlantı Hattı’ndan gaz akışı başladı. 

Yunanistan ve Bulgaristan, Güneydoğu Avrupa'nın Rus gazına olan bağımlılığını azaltmaya ve enerji güvenliğini artırmaya yardımcı olacak doğal gaz boru hattının ticari işletmesine 1 Ekim 2022 Cumartesi günü başladı. Hattı işleten koalisyon ICGB tarafından yapılan açıklamaya göre, 240 milyon euro değerindeki gaz boru hattı gaz kaynaklarının çeşitlendirilmesini sağlayacak ve pazardaki rekabeti artıracak. Hat, Moldova ve Ukrayna da dahil olmak üzere Güneydoğu ve Orta Avrupa'daki ülkelere tedarik sağlayacak. TANAP ve TAP üzerinden gelen doğalgaz ve ileride Dedeağaç’tan gelen LNG, IGB vasıtasıyla Bulgaristan’a aktarılabilecek.

HAT YILDA 3 MİLYAR M3 GAZ TAŞIMA KAPASİTESİNE SAHİP

182 km uzunluğundaki hattın 31 km’si Yunanistan topraklarında bulunuyor. Hat, yılda 3 milyar metreküp gaz taşıma kapasitesine sahip. Bununla birlikte hattın kapasitesi 5 milyar metreküpe kadar arttırılabilecek.

Boru hattında Bulgaristan kamu enerji holdingi BEH yüzde elli hisseye sahip ve diğer hissedarlar da Yunan IGI Poseidon şirketi. IGI Poseidon kamu gaz operatörü DEPA ve İtalyan Edison şirketi tarafından kontrol ediliyor. 

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler