1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Dicle Elektrik: Tarımsal sulama borcu 3,6 milyar lirayı aştı

Dicle Elektrik: Tarımsal sulama borcu 3,6 milyar lirayı aştı

Dicle Elektrik, Şanlıurfa ve Mardin’in bazı bölgelerinde tarımsal sulama borçlarının 3.6 milyar lirayı aştığını ve borçlarını ödemeyen tarımsal sulama abonelerine elektrik tedariğini sürdüremeyeceğini açıkladı. 

Dicle Elektrik: Tarımsal sulama borcu 3,6 milyar lirayı aştı

Enerji Günlüğü - Dicle Elektrik, Şanlıurfa ve Mardin’in bazı bölgelerinde tarımsal sulama borçlarının 3.6 milyar lirayı aştığını ve borçlarını ödemeyen tarımsal sulama abonelerine elektrik tedariğini sürdüremeyeceğini açıkladı. 

Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak illerine elektrik dağıtım hizmeti veren Dicle Elektrik, son dönemde gündem olan çiftçilerin elektrik borçlarıyla ilgili bir açıklama yaptı. Dicle Elektrik Yönetim Kurulu Başkanı Memet Atalay, Şanlıurfa ve Mardin’in bazı bölgelerinde tarımsal sulama abonelerinin 2020 Haziran itibariye ödemediği elektrik faturalarının toplamda 3.6 milyar lirayı aştığını belirterek, “Tarımsal sulama abonelerimizin bir kısmı, elektriği bedeli olan bir hizmet ve ürün olarak görmüyor” dedi. Şirket, katlanamayacağı ekonomik yükten dolayı, borçlarını ödemeyen tarımsal sulama abonelerine elektrik tedariğini sürdüremeyeceğini belirtti.

DEVLET YÜZDE 45 SÜBVANSE EDİYOR

Atalay, çiftçilerin ödeme zorluklarının uzun süredir farkında olduklarını ve yıllardır birikmekte olan borçlarla ilgili olarak farklı platformlarda çiftçi temsilcileri, muhtarlar ve ziraat odası başkanlarının da katıldıkları toplantılar yaptıklarını belirtti. Çiftçilere elektrik faturalarını ödemeleri için borç yapılandırması, gecikme cezası indirimi ve taksitlendirme gibi ciddi kolaylıklar sağlandığını söyleyen Atalay, Tarım Bakanlığı’nın da Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıt yaptırarak bilgilerini düzenli güncelleyen çiftçilerin elektrik giderlerini yüzde 45’lere varan oranda sübvanse ettiğini ifade etti. Atalay, sözlerine şöyle devam etti:
“En son toplantımızı dün Şanlıurfa’da 150’den fazla çiftçimizin katılımıyla yaptık, 10 saatten fazla sürdü, neredeyse hepsinin borçlarıyla ilgili çözümler ürettik. Ancak bu iki şehrimizdeki çiftçilerimizin bir kısmı, sağladığımız tüm kolaylıklara, imkanlara ve uzun süre gösterdiğimiz iyi niyete rağmen, yıllardır borçlarını ödemeye yanaşmıyorlar. Dahası, maalesef kayıt dışı kalmayı tercih ettikleri ve ÇKS’ye ürünlerini kaydetmedikleri için yarıdan fazlasının devlet desteğinden de faydalanamadığını biliyoruz. Öte yandan, sulama imkanlarının sınırlı olması ve ‘vahşi sulama’ olarak bildiğimiz yöntemi kullanmaları, elektrik masraflarını misliyle artırıyor. Bütün bu gerçekler ortadayken, ülkemizin ve hizmet bölgemizin geri kalanında on milyonlarca abone kullandıkları elektriğin ücretini düzenli olarak öderken, borçlarını yıllardır ödemeyen bu abonelerimizin durumunu sadece bir mağduriyet söylemi üzerinden konuşmak bize adil gelmiyor.”

GEREKEN ÖNLEMLERİ ALMAYA MECBURUZ

Gelinen noktada biriken borç stokunun söz konusu bölgelerde hizmetin sürdürülebilirliğini tehlikeye attığını belirten Atalay, sözlerine serbest piyasa dinamikleri vurgusu ile son verdi:
“Dicle Elektrik olarak, peşin satın aldığımız elektriği kamu otoritesinin belirlediği fiyatlar üzerinden abonelerimize ulaştıran, sattığımız elektriğin ücretini ise abonelerimizden uzun vadede tahsil edebilen bir serbest piyasa şirketiyiz. Uzun yıllardır sabırla sağladığımız imkan ve kolaylıkların istismar edildiğini gördüğümüz noktada, enerji arzını sürdürülebilir kılmak ve borçlarını düzenli ödeyen abonelerimizin hukukunu korumak adına gereken önlemleri almaya mecburuz.”
Öte yandan Mardin’de çiftçilerin tarlalarını sulamak için kullandıkları elektrik faturasının yüz binlerce lirayı bulduğu ve ektikleri tarlalardan kazandıkları para maliyetlerine yetmeyen çiftçilerin bu yüksek faturaları ödemekte zorlandıkları kaydediliyor. Ayrıca kesintinin halen devam ettiği yüzü aşkın köyde elektrik düşük fazda verildiği için evlerin de susuz kaldığı belirtiliyor.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler