1. YAZARLAR

  2. Birol OĞUZ

  3. Enerji Dönüşümü; Mitler ve gerçekler
Birol OĞUZ

Birol OĞUZ

Köşe Yazarı
Yazarın Tüm Yazıları >

Enerji Dönüşümü; Mitler ve gerçekler

25 Mayıs 2023 tarihinde, Rus Petrol ve Gaz Bilgi Ajansı (ANGI*), “Enerji Dönüşümü; Mitler ve Gerçekler” başlığı altında, Rusya Federasyonu’nda konuyla ilgili uzmanların katılımı ile bir video konferans düzenledi.

Fosil enerji kaynaklarından, yenilenebilir enerji kaynaklarına doğru bir geçişin, dönüşümün yaşandığı günümüzde, Rus enerji uzmanları, Rusya cephesinden bu dönüşümle ilgili gerçekleri ortaya koymaya çalıştı.

Genel olarak, sürdürülebilir enerji kaynaklarına geçiş süreci ile ilgili çözüm üretilmesi için zamanın geldiğini vurgulayan katılımcılar, geçiş sürecinin sanıldığı kadar kolay ve kısa olmayacağını belirtti.

Devlet Maden Kaynakları Komisyonu Direktörü Igor Shpurov, Rusya Onur Ödüllü Jeologu Valery Karpov, , FAU Genel Müdür Yrd.sı Alexander Timchuk, bağımsız uzman Roman Toib, Shpilman Brothers Genel Müdürü Alexander Shpilman, Moskova Devlet Üniversitesinden Kiril Degtyarev, Thuman Devlet Üniversitesinden Olga Ustyuzhantseva ve moderatör Alexander Khurshudov katılımı ile gerçekleşen video konferansta açılış konuşmasını yapan Rusya Federasyonu, Maden Kaynakları Devlet Komisyonu Direktörü Igor Shpurov, dünya enerji talebinde artışın devam etmekte olduğunu, 2050 yılı civarında, %30’luk bir artışla talebin zirve yapacağını öngördüklerini, bunun için Rusya’nın 27 milyar ton hidrokarbon rezervi oluşturması gerektiğini vurguladı.

Sürdürülebilir enerjiye yönelik bazı pratik girişimlerde bulunulduğunu belirten Shpurov, 2020 yılında, BM himayesinde, sürdürülebilir kaynak yönetimi alanında dünyanın ilk Mükemmeliyet Merkezini oluşturduklarını, bu merkez üzerinden BDT ve Orta Asya ülkelerinde, enerji güvenliğini sağlamak amacıyla, doğal kaynakların sürdürülebilir ve uyumlu yönetimi üzerinde çalıştıklarını ifade etmiştir. 

Yapılanların yanında asıl problemin küresel denge arayışında ilkelerin belirlenmesi olduğunu belirten direktör, batılı uzmanların ifade ettiği sözde adalet içeren denge arayışının değil, sağduyunun ağır bastığı adil dengenin kurulması gerektiğine işaret etmiştir.

Konuşmacı, tüketimin artması ile birlikte mevcutların yanı sıra yeni, temiz enerji kaynaklarının da ağırlık kazanacağı ancak güneşin ve rüzgarın etkin çözüm oluşturmadığı Rusya gibi ülke ve bölgelerde fosil yakıtlara hala ihtiyaç olacağını vurgulamıştır.

 “100 yıl önce yenilenebilir enerji kaynakları, küresel ısınma kavramları yokken mevcut kaynakların tükenmesi üzerine tartışılıyordu, yeterli fosil yakıt kaynağımız var mı?” sorusunu gündeme getiren Jeolog Valery Karpov’a yanıt ise Maden Kaynakları Devlet Komisyonu Direktörü Igor Shpurov’dan geliyordu. “Merak etmeyin yeterince var”.

Konferansta, “Petrol ve Gaz Endüstrisi’nin Enerji Dönüşümü ve Gelişim” başlıklı bir sunum yapan, diğer bir enerji uzmanı Alexander Shpilman ise konuşmasında yenilenebilir enerjinin bir mit haline getirildiğini, bunun hoş olduğunu ancak bazı bölgeler için bunun mümkün olmayacağını, Çin’de, Afrika’da uygun çözüm olan güneşin Sibirya’da olmadığını belirterek, ikinci bir sorunun uzak mesafelere enerjinin transferi konusu olduğunu belirtmiştir.

Elektrik enerjisinin uzak mesafelere taşınması için gerilimin iki katına çıkarılması gerektiği ancak bunun da başka çevre sorunlarına yol açacağının değerlendirildiğini ifade eden Shpilman, yenilenebilir enerji vurgusunun her zaman yeterli olmadığını gerçeklerin farklı olduğunu vurgulamıştır.

Konuşmacıların genel vurgusunun, yenilenebilir enerji güzel bir yaklaşım ancak her bölge ve ülke için uygun değil, bu sebeple fosil yakıtlar, özellikle daha temiz olan gazın uzun yıllar daha kullanımının söz konusu olacağı yönünde olduğudur.

2035 yılında yıllık gaz tüketiminin 1 trilyon metre küpe ulaşacağı da vurgulanmıştır.

Bunun yanı sıra bazı yeni ve temiz enerji kaynaklarının kullanımının artması için teknolojik gelişmelerinde önem taşıdığı, hidrojen kullanımının bunlardan biri olduğu belirtilmiştir.

Enerjinin her türünün belli ölçülerde doğayı kirlettiği, asıl olanın enerji üretimi ve tüketiminin de sorgulanması gerektiği konusu da konuşmacıların vurguladığı bir diğer konu olarak karşımıza çıkıyor.

Sonuç olarak, Rus uzmanlar yenilenebilir enerji kaynaklarına geçişin, özellikle Rusya ve benzeri coğrafyaya sahip ülkeler için bahsedildiği kadar kolay olmayacağını belirterek, uzun yıllar fosil kaynakların kullanılacağını, Rusya’nın da bu alanda 2100 yılına kadar yeterli olacak kaynaklara sahip olduğunu belirtiyorlar.

“En ucuz ve temiz enerji, Tasarruf edilendir…

(*) AHGI : Agenstva Neftogazovoy Informatsii; 25 yılı aşkın bir süredir faaliyet gösteren Rus yayın organı ve haber portalı. Rusyanın fosil enerji kaynakları ve politikaları konusunda uzmanlaşmış bir portal.

Önceki ve Sonraki Yazılar