1. HABERLER

  2. PETROL

  3. İran akaryakıtı Lübnan’a ulaştı

İran akaryakıtı Lübnan’a ulaştı

Lübnan’da yaşanan enerji krizini hafifletmek amacıyla İran’dan gönderilen ikinci akaryakıt sevkiyatı ülkeye ulaştı.

İran akaryakıtı Lübnan’a ulaştı

Enerji Günlüğü - Lübnan’da yaşanan enerji krizini hafifletmek amacıyla İran’dan gönderilen ikinci akaryakıt sevkiyatı ülkeye ulaştı.

İran yakıtlarını taşıyan dört konvoy, Hizbullah'ın girişimiyle geçen hafta Perşembe günü Suriye'nin Baniyas limanı üzerinden Lübnan'a ulaştı. Hizbullah, içinde 4 milyon litre (1,1 milyon galon) dizel bulunan seksen kamyonun bu limandan yüklenerek, Suriye sınırını geçtiğini açıkladı. 

Lübnan halkı tarafından sevinçle karşılanan yakıtların derin bir enerji krizi yaşayan Lübnan’ı bir nebze oldun rahatlatması bekleniyor. 

AKARYAKITTA ÖNCELİK HASTANE VE KİLİT SEKTÖRLERE

Yakıtların öncelikle hastanelerin ve "kilit" konumda olan sektörlerin erişimine açık olacağı belirtildi. Bakım evlerine, yetimhanelere ve Lübnan Kızıl Haçı'na ücretsiz olarak dağıtılması planlanan yakıtların fırınlara ise maliyetinin altında satılacağı kaydedildi.

Öte yandan bu olay, Hizbullah'ın Lübnan hükümeti üzerindeki hâkimiyetini artırdığının kanıtı olarak yorumlanıyor.

ÜÇÜNCÜ SEVKİYAT YOLA ÇIKTI

Ayrıca İran, Lübnan hükümetinin talep etmesi durumunda ülkeye akaryakıt tedarikine hazır olduklarını bildirdi. İran'dan Lübnan'a üçüncü akaryakıt sevkiyatınınsa yola çıktığı kaydedildi.

2019'dan bu yana büyük bir ekonomik krizle mücadele eden Lübnan’a sağlanacak yardımları yaptırım üzerinden engelleyen ABD, İran yaptırımları nedeniyle Lübnan hükümetini zor durumda bırakmamak üzere Lübnan limanları yerine Suriye üzerinden karadan tankerlerin TIR'larla akaryakıtı taşıyacağını belirtmişti. ABD, geçen ay Mısır’dan tedarik edilecek gazla Ürdün'de elektrik üretilmesi ve elektriğin Suriye üzerinden hatlarla Lübnan'a getirilmesi için yardım planı da açıklamıştı.

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler