1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. ABD Kuzey Akım 2 şirketine yaptırımdan vazgeçti

ABD Kuzey Akım 2 şirketine yaptırımdan vazgeçti

ABD'de Başkan Joe Biden yönetimi, Kuzey Akım 2 Doğal Gaz Boru Hattı’nı inşaa eden Nord Stream 2 AG şirketine yönelik yaptırımlardan vazgeçti.

ABD Kuzey Akım 2 şirketine yaptırımdan vazgeçti

Enerji Günlüğü - ABD'de Başkan Joe Biden yönetimi, Kuzey Akım 2 Doğal Gaz Boru Hattı’nı inşaa eden Nord Stream 2 AG şirketine yönelik yaptırımlardan vazgeçti.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Biden yönetiminin Rus doğal gazını Baltık Denizi'nin altından Almanya'ya taşıyacak Kuzey Akım 2 Doğal Gaz Boru Hattı’nı inşaa eden Nord Stream 2 AG şirketi üzerindeki yaptırımlardan feragat ettiğini açıkladı. ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Kongre'ye sunduğu raporda yer alan kararda ayrıca Nord Stream 2 AG şirketinin CEO'su, eski bir Doğu Almanya istihbarat subayı olan Matthias Warnig hakkındaki yaptırım kararından da feragat edildi.

Raporda yaptırımlardan feragat etmenin ABD'nin ulusal çıkarı sonucu olduğu vurgulandı. Bununla beraber Dışişleri Bakanlığı proje inşasında yer alan dört Rus gemisine yaptırım uyguladı. 

Ancak Beyaz Saray, bu adımın proje inşaatını durdurmayayacağı yönünde eleştiriliyor. Kararın, Biden yönetiminin bu boru hattı üzerinden Almanya ile olan ilişkilerini riske atmaya istekli olmadığını gösterdiği ve Başkan Biden'in Rusya'ya daha sert bir yaklaşımla ilgili söylediklerini eyleme geçirmede zorluklarla karşılaştığı yorumu yapılıyor.

Yüzde 95'inden fazlası tamamlanan Kuzey Akım 2 ile birlikte Rusya'nın Baltık Denizi'nin altından Almanya'da doğalgaz ihracat kapasitesi ikiye katlanarak yıllık 110 milyar metreküp üzerine çıkacak. Rus doğalgazının Baltık Denizi'nden Almanya'ya taşıyacak ve Ukrayna, Polonya gibi doğu Avrupa ülkelerini bypass ederek transfer gelirinden edecek Kuzey Akım 2 Doğalgaz Boru Hattı ile yılda fazladan 55 milyar metreküp Rus gazının taşınması öngörülüyor. ABD ise Kuzey Akım 2’nin Avrupa’nın Rus gazına bağımlılığını arttıracağını savunuyor.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler