1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Zeynep Sultan Endonezya’ya elektrik vermeye başladı

Zeynep Sultan Endonezya’ya elektrik vermeye başladı

Enerji Günlüğü - Karadeniz Holding'e ait 125 MW kurulu gücündeki Zeynep Sultan Yüzer Santrali Endonezya'ya elektrik vermeye başladı. 6 ay içinde 4 gemi...

Zeynep Sultan Endonezya’ya elektrik vermeye başladı

Enerji Günlüğü - Karadeniz Holding'e ait 125 MW kurulu gücündeki Zeynep Sultan Yüzer Santrali Endonezya'ya elektrik vermeye başladı. 6 ay içinde 4 gemi daha gidecek, 540 MW'ye ulaşacak.

Karadeniz Holding tarafından Endonezya'nın Amurang Adası'nın elektrik ihtiyacını karşılamak için üretilen ve yaklaşık bir ay önce İzmit Sedef Tersanesi'nden uğurlanan Karadeniz Powership Zeynep Sultan adlı yüzer santral, hedeflenen tarihte Endonezya'ya ulaştı. 125 megavat kurulu kapasiteye sahip Zeynep Sultan, Endonezya Cumhurbaşkanı Joko Widodo'nun katılımı ile başkent Cakarta'da düzenlenen bir törenle üretime geçti.

YEREL SEÇİMLERE YETİŞTİ

250 milyon civarındaki nüfusu ve 17.508 adadan oluşan dağınık coğrafi konumuyla enerji ihtiyacı hem çok fazla hem de ulaşımı zor olan Endonezya için bu tören ayrıca, dün yapılan yerel seçimler nedeniyle biraz daha önem kazandı. Bu yüzden Zeynep Sultan Gemisi'nin üretime geçirilmesi törenine, Endonezya yönetimi tarafından Cumhurbaşkanı, Bakanlık ve Büyükelçilik düzeyinde katılım sağlandı.

STARTI CUMHURBAŞKANI VERDİ

Endonezya Cumhurbaşkanı Joko Widodo tarafından düğmeye basılarak üretim startı verilen Karadeniz Powership Zeynep Sultan Gemisi, önümüzdeki aydan itibaren ulusal şebekeye bağlanarak, yaklaşık 440 bin nüfuslu Amurang Adası'nın elektrik ihtiyacını karşılayacak.

ÇİFT YAKITLI YÜZER SANTRAL

Gemide elektrik üretimi için ülkede ekonomik ve bol miktarda bulunan ağır petrol yakıtı (HFO) kullanılacak. Ancak doğalgaz kullanımına da elverişli şekilde inşa edilen geminin kesintisiz yüksek voltajlı elektriği en düşük fiyatta üretmesi bekleniyor.

DÖRT YENİ SANTRAL DAHA YOLDA

Gemi, Endonezya kamu kuruluşu olan PT PLN (Persero) ile Karpowership Indonesia Şirketi arasında imzalanan anlaşma kapsamındaki hizmete geçirilen ilk gemi olma özelliğini taşıyor. Anlaşma kapsamında Endonezya'ya 6 ay içinde 4 elektrik santrali gemisi daha gönderilecek ve toplam kapasite 540 MW'a ulaşacak. Gemiler önümüzdeki beş yılda beş ayrı adada elektrik üretecekler.

EN BÜYÜK TÜRK YATIRIMI

Endonezya'ya bugüne kadar doğrudan yapılan en büyük Türk yatırımı olan The Powership projesi, aynı zamanda iki ülke arasında gelişmekte olan ekonomik ilişkilere de katkı sunmayı amaçlıyor.

Karadeniz Holding CEO'su Orhan Remzi Karadeniz, Enerji Günlüğü'ne yaptığı açıklamada, "Böylesi büyük ve yararlı bir projeyi hızlı ve başarılı bir şekilde tamamlamanın mutluluğunu yaşıyoruz" dedi.

33 Eyaletten oluşan üniter bir Cumhuriyet olan Endonezya'da güçlü yerel yönetimler, halkın kömür yatırımlarını istememesi ve eski veya tamamlanmamış enerji yatırımları nedenleriyle yüzer enerji gemilerinin tam Endonezya'ya göre bir yatırım olduğunu ifade eden Karadeniz, ayrıca bu şekilde ve kapasitede bir yatırımın dünyada bir başka örneğinin olmadığını ifade etti.

ŞALT MALİYETİ YOK, PRATİK ÇÖZÜM

Orhan Karadeniz, mobil enerji gemilerinin şalt sahası inşaat maliyeti olmadığını, ikinci olarak iki hafta gibi kısa bir sürede ihtiyacı olan bölgeye elektrik verilmeye başlanabildiğini vurguladı. Özellikle yerel idarelerin güçlü olduğu Endonezya'da kamulaştırmaların da çok zor olduğuna dikkat çeken Karadeniz, enerji gemileriyle bu tür sorunların kendiliğinden ortadan kalktığını ifade etti.

HALK KÖMÜR İSTEMİYOR

Endonezya'nın zengin kömür kaynaklarına sahip olmasına rağmen halkın termik santral istemediğini kaydeden Karadeniz, bu şekilde yapılamayan ve yenilenemeyen yatırımların yarattığı boşluğu doldurma avantajına sahip olduklarını ve bu anlamda Endonezya'nın kendilerine çok iyi iş fırsatları sunduğunu ifade etti. Ürettikleri enerji gemilerinin ise hiçbir şekilde çevreyi kirletmediğinin altını çizdi.

GEMİLERE GÜNEŞ PANELİ

Orhan Karadeniz, bundan sonra inşa edecekleri gemilerde güneş enerjisine dikkat çekmek için güneş paneli kurulumu da yapacaklarını ifade etti. Güneş panellerinin gemi personelinin günlük ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde sembolik bir kurulum kapasitesine sahip olacağını belirtti.

TEDARİKÇİ DEĞİL, ÇÖZÜM ORTAĞI

Öte yandan Karadeniz Holding Yönetim Kurulu üyesi, İş Geliştirme ve Pazarlama Direktörü ve aynı zamanda enerji gemisine adını da veren Zeynep Harezi ise birçok ülkede en ucuz elektriği sağladıklarını belirtti. Yatırım yaptıkları yerlerde yerel halkla ilişkilerin çok önemli olduğuna dikkat çeken Harezi, "Gittiğimiz her yerde yerel halk ile ilişki içindeyiz. Tedarikçiden daha çok çözüm ortağı olmak istiyoruz" ifadesini kullandı.

Karadeniz Powership Zeynep Sultan Gemisi 24 Türk personelin yanı sıra, 36 Endonezyalıya iş imkanı sağlayacak.

Sabiha KÖTEK – CAKARTA / ENDONEZYA

ENDONEZYA VE GANA'YA YÜZER SANTRAL İHRACI

DÜNYANIN EN BÜYÜK YÜZER SANTRALİ TÜRKİYE'DEN

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler